CDR.cz - Vybráno z IT

S nedostatkem personálu v medicíně by mohli pomoci roboti

Medicína v některých částech světa již využívá roboty například pro práci s nebezpečným odpadem, dezinfikaci či měření teploty. Cílem je ochránit zdravotnický personál od možné nákazy.

Zdroj: Pixabay

Čím dál více se setkáváme s tím, že lékaři a zdravotní personál, který je nasazený v první linii v boji proti koronaviru, se potýkají s extrémním rizikem nákazy. Proto se nabízí nasadit roboty jako náhradu za lidský personál všude tam, kde hrozí bezprostřední riziko nákazy.

Podle magazínu Science Robotics by roboti mohli pomáhat například s telemedicínou, dekontaminací či obecně při práci s manipulací s nebezpečným odpadem. Tento úkol robotů vyplývá již z jejich původního smyslu existence, zastat lidi při nebezpečných úkolech.

Zdroj: Pixabay

S rozšířující se epidemií se tak role robotů jasně vykresluje. Například thajské nemocnice již běžně používají roboty k měření zvýšených teplot nebo v Dánsku se můžeme setkat s roboty, kteří jsou specializovaní na dekontaminaci povrchů pomocí ultrafialového světla.

Až doposud byly roboti využíváni především při různých katastrofách nebo při manipulaci s nebezpečnými látkami a trhavinami. Tato zkušenost je možná tím pravým impulsem pro budoucí směřování vývoje robotiky. Na druhou stranu je nutné přiznat, že i nemocní lidé potřebují nějaké emoce ze strany lidí spíše než chytrý počítač na kolečkách.

Zdroje: 

Diskuse ke článku S nedostatkem personálu v medicíně by mohli pomoci roboti

Čtvrtek, 9 Duben 2020 - 17:50 | totojane | a jak to dopadlo z listrem ? a nasledně pak z...
Středa, 1 Duben 2020 - 15:15 | DRK | "S nedostatkem personálu v medicíně by mohli...

Zobrazit diskusi