CDR.cz - Vybráno z IT

Stavba vesmírného hotelu Voyager má začít v roce 2025. Ubytuje až 400 hostů

Společnost Orbital Assembly Corporation plánuje postavit orbitální stanici Voyager s umělou gravitací, která bude využívána jako vesmírný hotel. Ubytuje jak vědecké pracovníky, tak i zájemce o vesmírnou turistiku.

Už za několik let by mohla začít stavba první komerční orbitální stanice umístěné na nízké oběžné dráze Země. Orbitální stanice ponese název Voyager a její tvar bude ve formě prstence. Stanice díky své rotaci vytvoří v obytných modulech kolem prstence podobnou gravitaci, jako je na povrchu Měsíce.

Průměr prstence bude 200 metrů a celková hmotnost stanice dosáhne 2500 tun. Celkově bude stanice Voyager obsahovat 24 obytných modulů o rozměrech 20x12 metrů. Jako hlavní klienti stanice by měli být zájemci o vesmírnou turistiku, ale Orbital Assembly Corporation se rozhodně nebrání pronajmout některé moduly zájemcům pro vědecký výzkum, kosmonautům nebo armádě. Mimo obytné a vědecké prostory mají být na stanici přítomny bary, restaurace, tělocvična a vyhlídkové prostory. Energii pro stanici zajistí solární panely. Pro případnou evakuaci stanice bude připraveno celkem 44 návratových lodí.

Orbitální stanici Voyager postaví na nízké oběžné dráze Země stavební roboti. Na celý proces stavby stanice bude dohlížet pozorovací dron. Před samotnou stavbou vesmírného hotelu Voayger si potřebuje Orbital Assembly Corporation ověřit životaschopnost celého projektu. Proto ještě před samotnou stavbou hotelu vznikne na nízké oběžné dráze Země menší technologický demonstrátor Voyageru. Prototyp gravitačního prstence o průměru 61 metrů, který bude vytvářet svou rotací gravitaci blízkou úrovni Marsu (tj. přibližně 40% zemské gravitace).

Zatím není jasné, jestli stavba stanice Voyageru opravdu začne v roce 2025. Za projektem stojí takoví veteráni jako Robert Miyake nebo Thomas Spilker. Orbital Assembly Corporation je otevřena spolupráci s dalšími soukromými investory, aby se vůbec celý projekt zvládl zafinancovat.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Stavba vesmírného hotelu Voyager má začít v roce 2025. Ubytuje až 400 hostů

Čtvrtek, 4 Březen 2021 - 18:49 | Jirka1 | Směrem vzhůru můžeš, tam hranice okresu není...
Středa, 3 Březen 2021 - 20:59 | Gaunter | Aj by som si kúpil miestenku, ale momentálne mám...
Středa, 3 Březen 2021 - 14:46 | Arctia | Jak se jmenoval ten TV serial? Slo to hodne pozde...
Středa, 3 Březen 2021 - 11:05 | Tomáš Černák | Njn, jenže za to může Musk. On adaptoval podvod...
Středa, 3 Březen 2021 - 10:28 | David Foltyn | to bych necekal, ze CDR bude psat o tom scamu...
Středa, 3 Březen 2021 - 09:12 | xWing | Niekto sa inspiroval :-) https://youtu.be/...

Zobrazit diskusi