CDR.cz - Vybráno z IT

Stealth dron XQ-58A zvládl první zkušební let. Ovládat ho bude velící stíhačka

Bezpilotní letoun XQ-58A určený pro americké vzdušné síly, který vyniká tím, že ho budou moci ovládat piloti z kokpitu spojeneckých stíhaček má za sebou první úspěšný zkušební let. Nové drony mohou spolupracovat v roji a eliminovat protivníkovu PVO.

Bezpilotní letoun XQ-58A Valkyrie je společným projektem společnosti Kratos Unmanned Aerial Systems a laboratoří The Air Force Research Laboratory. Od zadání zakázky na výrobu technologického demonstrátoru XQ-58A uběhlo 2,5 roku a letos v březnu se konečně uskutečnil první zkušební let tohoto dronu. Zkušební let proběhl letos 5. března na vojenském testovacím polygonu Yuma Proving Ground v Arizoně.

Let proběhl v rámci očekávání, přičemž dron úspěšně provedl všechny manévry a doba testovacího letu činila 76 minut. Bezpilotní letoun XQ-58A Valkyrie má patřit mezi novou generaci dronů, která bude spadat pod tzv. Loyal Wingman koncepci. Ta počítá s tím, že pilot nacházející se v kokpitu F-35 nebo F-22 bude obklopen drony, které budou podobné klasickým pilotovaným bojovým letounům, přičemž pilot v kokpitu stíhačky bude představovat velitele pro okolní drony a bude jim dávat příkazy na jaké cíle mají útočit, kde se mají přesunout v rámci průzkumu nebo návnady apod.

Takovíto wingmani mohou být např. staré přestavěné letouny F-16 nebo úplně nové stroje jako je XQ-58A. Dron XQ-58A má být obtížně detekovatelný radarovými systémy protivníka, protože je vybaven technologií stealth. Rozměry tohoto letounu jsou 8,8 metru na délku a rozpětí křídel činí 6,7 metru. Letoun dokáže vyvinout maximální rychlost Mach 0,9 a jeho dolet činí 3700 km. Ve svém vnitřním úložném prostoru pojme 250 kg užitečného zatížení, to znamená že bude moci nést dvě pumy GBU-39.

XQ-58A lze využít při misích jako je letecký průzkum, vedení radioelektronického boje či bombardování nepřátelských pozic nebo je lze využít k eliminaci nepřátelské protiletadlové obrany.

Cena za jeden letoun je odhadována na 3 milióny dolarů, případně pak sleva na dva milióny, pokud si zájemce objedná 100 a více dronů XQ-58A.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Stealth dron XQ-58A zvládl první zkušební let. Ovládat ho bude velící stíhačka

Žádné komentáře.