CDR.cz - Vybráno z IT

Stolní hry zažívají revoluci díky 3D tiskárnám, vývojářem se může stát každý

V dnešní době je 3D tiskárna poměrně běžná a hlavně dostupná i pro širokou veřejnost. Není pak divu, že během pandemie koronaviru jejich popularita ještě vzrostla. Tato skutečnost poměrně výrazně ohrozila trh a výrobce se stolními hrami, kteří až doposud drželi monopol pro produkci zajímavých deskovek a případného příslušenství.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Každý, kdo má doma 3D tiskárnu, si může vytisknout vlastní stolní hru. O zásadních změnách v oboru stolních her hovořil i Alex Ziff, co-CEO ze společnosti MyMiniFactory, která se zabývá rendery pro 3D tisk. Alex Ziff potvrdil, že obzvláště během posledních třech až čtyřech letech je možné zaznamenat výraznou kreativitu, a to nejen při tisku, ale i při navrhování.

Stejný názor zastává i Matt Wilson, kreativní ředitel společnosti Privateer Press, který ještě dodává, že díky rozsáhlým online databázím hotových objektů zažíváme renesanci v této oblasti a růst popularity bude jen sílit. V praxi tak může tento trend být pro průmysl i užitečný, protože autor stolní hry může dát své dílo nejdříve k dispozici komunitě, která mu poskytne zpětnou vazbu před tím, než nechá vyrobit tisíce kusů.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Zvládne 3D tisk každý?

Někteří uživatelé se domnívají, že 3D tisk spočívá v tom, že stáhnete aplikaci, stáhnete konkrétní objekt a zmáčknete tlačítko tisk. Podle Wilsona je 3D tisk ale daleko složitější, protože po vytištění ještě přichází na řadu čištění, vytvrzování a odstraňování pomocných konstrukcí, a to ručně.

Je zapotřebí Meta-reverse?

V dnešní době se klade důraz hlavně na digitalizaci a hraní her v rozšířené či virtuální realitě. Neměli bychom podle Ziffa zapomenout na prolnutí digitálního světa s fyzickým světem, což on sám označuje za meta-reverse. Existuje již mnoho fanoušků a spotřebitelů, kteří mají doma 3D tiskárnu.

Náklady na samotný 3D tisk v domácích podmínkách však v současné době nejsou natolik optimální, aby se domácí 3D tisk vyplatil více než průmyslová výroba. Zároveň je zde ale potřeba také zmínit zvýšené riziko padělání, které je díky domácím 3D tiskárnám snazší než kdy dříve.

Občas se ale podle Ziffa objeví amatérští tvůrci, kteří vytvoří novou hru s dobrým potenciálem a zaznamenávají s ní první drobné úspěchy. Obratem tuto hru ale zakoupí některý z gigantů v podobě Hasbro nebo Ravensburger a začnou ji ve velkém distribuovat. Tím se ale prý svět stolních her okrádá o inovace a nové nápady.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Stolní hry zažívají revoluci díky 3D tiskárnám, vývojářem se může stát každý

Úterý, 10 Leden 2023 - 08:24 | Vojtech Nekvapil | Na vyzkoušení pravidel ne. Ale pak tomu musíš dát...
Pondělí, 9 Leden 2023 - 12:15 | čmuchák | Větší debilitu jsem už nečetl dlouho. Na vývoji...

Zobrazit diskusi