CDR.cz - Vybráno z IT

Tesla míří do S&P 500. Letošní investicí jste si mohli peníze znásobit až 7x

Akcie společnosti Tesla jsou jedním z nejdiskutovanějších tržních témat letošního roku; ještě více než let loňských. Přestože se jí v červenci nepodařilo vstoupit do prestižního akciového indexu S&P 500, kdy mnozí čekali pozitivní zprávu, nyní se situace obrací a do jejího portfolia se dostane 21. prosince.

Podmínky pro vstup do prestižního akciového fondu S&P 500 je dosažení tržní kapitalizace 8,2 miliardy dolarů, vysoká likvidita, nadpoloviční množství veřejně obchodovatelných akcií a čtyři po sobě jdoucí kvartály s pozitivními finančními výsledky. Tyto podmínky se Tesle podařilo splnit již v červenci letošního roku; index ovšem dal přednost jiným společnostem. Snad ze strachu z potenciální bubliny, kterou Tesla dle některých analýz byla či je. 

Nyní, po dalším úspěšném kvartále, prestižní fond své minulé stanovisko přehodnotil. Držitelé akcií Tesla si tak oslaví letošní Vánoce předčasně již 21. prosince, kdy do portfolia S&P 500 oficiálně vstupuje, a to rovnou coby historicky nejhodnotnější firma. V současné chvíli není známo, kterou společnost Tesla nahradí. Pro upřesnění či připomenutí, indexový fond S&P 500 sdružuje akcie 500 největších podniků obchodovatelných na americké burze; tedy každá nová společnost musí vystřídat jinou. 

Pro investory je taková zpráva samozřejmě býčím signálem, což po veřejném oznámení vzápětí potvrdil i prudký nárůst akcií o neuvěřitelných 14 %. Po lehké úterní konsolidaci ve svém růstu nyní pokračuje a pokouší se prorazit rezistenci na úrovni 500 dolarů; respektive na úrovni svého předešlého vrcholu, kterého dosáhla po svém srpnovém 5:1 splitu. V době vydání tohoto článku převyšuje o +19.25% své poslední uzavření z minulého týdne.

Ještě v březnu letošního roku se cena akcií Tesly pohybovala na 67 dolarech. Kdo tedy stihl nakoupit v medvědím trhu během koronavirové paniky, mohl dnes sedět na více než sedminásobném zhodnocení své investice. Dokonce ani Bitcoin, který nyní pokořuje jednu hranici za druhou a blíží se ke svému někdejšímu vrcholu, nedosáhl za letošní rok natolik vysokého zhodnocení. 

Elon Musk nyní v rámci jednotek miliard dolarů bojuje s Markem Zuckerbergem o pozici třetího nejbohatšího čloěka na planetě. Lze očekávat, že po svém oficiálním vstupu ke dni do fondu S&P 500 (ke dni 21. prosince) cena akcií Tesly poroste ještě výš, jelikož ji budou hnát nahoru i investice ze stran lidí, kteří se vyvarují přímému obchodování akcií a namísto toho investují s větší jistotou právě do indexových fondů.

Diskuse ke článku Tesla míří do S&P 500. Letošní investicí jste si mohli peníze znásobit až 7x

Pondělí, 17 Květen 2021 - 16:50 | maximumspeed | elon ma slusny dotacni kryti a byl urcite i...
Pondělí, 23 Listopad 2020 - 19:27 | totojane | no nevím čím víše tím větší pad na hubu :)))
Pondělí, 23 Listopad 2020 - 19:23 | super master | jak to? Vzdyt ja myslel ze to je letadlo a ze to...

Zobrazit diskusi