CDR.cz - Vybráno z IT

Tesla si nechala patentovat bezrámečkový displej s holografickým sklem

Automobilka Tesla si nechala patentovat nové řešení pro bezrámečkové displeje, založené na holografickém principu.

Vývoj displejů obecně je v dnešní době velké téma. Dříve se všichni výrobci snažili vyrobit co nejtenčí displej, bezrámečkový displej a v současné době chtějí vývojáři vyvinout co nejefektivnější skládací displej. Nezaostává ani světoznámá automobilka Tesla, která se pokouší být o krok napřed, nechala si patentovat holografický displej. 

K elektromobilům Tesla patří velký displej zcela neodmyslitelně, protože to byla právě Tesla, která ho jako první integrovala do své Tesly Model S v roce 2009, což bylo dokonce dříve, než Apple vydal svůj iPad, který vlnu zájmu o velké displeje masivně rozšířil.

Porovnání standardního systému displeje (vlevo) a Teslou patentovaný návrh řešení (vpravo).

Tesla se v případě vývoje svých automobilů chce co nejméně spoléhat na dodavatele, proto se k vývoji bezrámečkých holografických displejů přihlásila sama a zároveň se obrátila na patentový úřad, kde žádá o přihlášení obrazovky obehnané kolem dokola holografickým sklem, které „sníží nebo eliminuje viditelnost hranice mezi zobrazovací a nezobrazovací částí systému.“ Z pohledu běžného uživatele se prakticky jedná o vylepšený bezrámečkový displej.

Potencionální využití tohoto vynálezu je značné i mimo automobilový průmysl, a proto se pravděpodobně v přihlášce objevily nejen nákresy displeje pro auto, ale také nákresy holografických displejů u mobilních telefonů a tabletů. Uvidíme, zda se technologie bude ubírat tímto směrem a dočká se i reálného nasazení. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Tesla si nechala patentovat bezrámečkový displej s holografickým sklem

Žádné komentáře.