CDR.cz - Vybráno z IT

Tipy na Vánoce: Jaký mobilní telefon pořídit svému dítěti?

Uvažujete o koupi mobilního telefonu pod stromeček vašeho dítěte? Smartphony jsou nápomocné v mnoha směrech, ale dokážou také odvádět pozornost a jsou potencionální bránou ke spoustě ošklivých věcí na internetu. Je tedy vhodné vašemu potomkovi pořizovat telefon? A pokud ano, který z nich je tím nejlepším adeptem?

Existuje jeden velký důvod, proč dát svému dítěti telefon: můžete tak snadno sledovat a hlídat jeho lokalitu, pakliže není zrovna s vámi, a případně ho i kontaktovat. Mladí jedinci si často hrají na dobrodruhy, prozkoumávají s kamarády okolí a je pro ně snadné někde zabloudit. Na druhou stranu nemusí být zrovna dvakrát praktické nutit vaše dítě s sebou všude nosit obrovské zařízení, které se snadno někde vytratí. Je zde tedy nějaký kompromis?

První telefon vašeho dítěte

Nekupujte svému dítěti drahý, špičkový telefon. Kampaň „Wait Until 8th“, jež obhajuje názor dávat dětem chytré telefony až po dosažení osmé třídy, přináší hned několik dobrých argumentů, i když vynechává věci jako dopad sociálních sítí a podobně. Její ústřední filozofií však je, že mladší děti obecně potřebují telefony pouze pro volání a omezené posílání SMS zpráv.

A jakmile se přejde na smartphone, není žádoucí za něho utrácet příliš mnoho peněz. Děti telefony ztrácejí, namáčí je ve vodě a nedopatřením je rozbíjejí. Navíc existuje celá spousta dobrých levných telefonů, které běží na relativně nových bezpečných verzích operačních systémů a nebudou dělat „ostudu“ před jejich spolužáky. 

Jak udělat telefon bezpečným zařízením pro dítě

Při výběru telefonu pro menší děti je dobré se podívat, jaké možnosti rodičovské kontroly jsou k dispozici, a zvážit, zda jsou pro vašeho potomka vhodné. Některé smartphony umožňují rodičům kontrolovat textové zprávy, jiné nabízejí sledování pomocí GPS či monitorování času, který na zařízení stráví, a většina z nich je nakonfigurována tak, aby shromažďovala údaje o používání bez nutnosti instalace speciální aplikace. 

Za zvážení také stojí, zda je telefon kompatibilní s technologiemi, které doma používáte. Pokud například budete mít oba dva telefon Android, budete mít vzdálený přístup k ovládacím prvkům a funkcím jejich telefonu prostřednictvím toho vašeho. Obvykle budete moci synchronizovat kalendáře, sdílet účty atd.

Věk dítěte 8 let a méně

Nejmenší děti pravděpodobně telefon ani nepotřebují - sotva totiž dokáží číst. V takovém útlém věku se doporučují nějaké smart hodinky, například LAMAX WatchY2 (1 990 Kč), které díky jednoduchému ovládání snadno posílají hlasové zprávy a jejich zabudovaná GPS se postará o to, že se dítě nikam nezatoulá. Disponují také SOS tlačítkem, které vybranému kontaktu jedním stisknutím odešlou veškeré potřebné informace.

Další výhodou LAMAX hodinek je certifikace IP67 a fakt, že se na ně dovolají pouze vámi vybraná telefonní čísla.

Věk dítěte 9-13 let 

V této věkové kategorii se nejvíce láme led - někteří rodičové zastávají názor, že je stále příliš brzy vystavovat dítě sociálním sítím a sahají raději po tlačítkovém telefonu, kdežto druhá strana už používání smartphonů povoluje, aby se dítě naučilo technologie používat a nebylo v budoucnosti „pozadu“. 

Nejlepší kompromis v tomto případě je pořízení chytrého telefonu, který po domluvě s vaším potomkem budete moci kontrolovat a nastavíte na něm ony rodičovské kontroly.  I v této kategorii však nemá cenu do telefonu vrážet velké částky, jelikož děti v drtivé většině případů nevyužijí žádné pokročilé funkce a stále hrozí větší šance, že ho nedopatřením rozbijí. Je proto vhodné připlatit si za nějaký odolný kryt, který zmírní dopady případných úrazů.

Mezi vhodná tlačítková zařízení patří například Nokia 225 4G (1 290 Kč), Nokia 5310 (1 139 Kč) nebo Nokia 6300 4G (1 499 Kč). 

Smartphony se mnohdy vyplatí kupovat z druhé ruky nebo starší modely. Pokud jste iOS rodina, iPhone SE 2020 je asi nejlepším řešením díky kompatibilitě zařízení a poměru cena/výkon. Sáhnout však můžete i po starších modelech, nicméně nedoporučujeme pořizovat starší kousky než iPhone 8. 

Mezi Android zařízení zase můžeme zahrnout Xiaomi Redmi 9A (2 690 Kč), Samsung Galaxy A12 (3 950 Kč) nebo Realme 8 5G (5 490 Kč).

Věk dítěte 14-17

Potřeby chytrých telefonů dospívajících jsou již velmi podobné potřebám dospělých, i když jsou jedinci samozřejmě stále trochu nezodpovědní. Vždy je proto dobré se ujistit, že je na zařízení nastaveno sdílení polohy pro případ, že ho zapomenou někde na školní akci či na večírku. 

Teenageři už rozhodně budou toužit po lepších fotoaparátech a dobrém výkonu pro hraní her. Pokud chcete vašemu dítěti pořídit opravdu kvalitní smartphone, za zmínku stojí například Honor 50 5G (14 990 Kč), Samsung Galaxy A52s 5G (11 490 Kč), iPhone 13 (22 990 Kč) nebo Samsung Galaxy S20 FE (16 990 Kč). 

Ne každý však má tolik peněz na rozdávání - existuje celá řada výkonných telefonů za mnohem příznivější ceny. Patří mezi ně například Xiaomi 11 Lite 5G NE (7 199 Kč) a další, o kterých si můžete přečíst v našem článku Nejlepší mobilní telefony do 8 000 Kč

Diskuse ke článku Tipy na Vánoce: Jaký mobilní telefon pořídit svému dítěti?

Středa, 8 Prosinec 2021 - 09:58 | DRK | Řekl bych že dítě buď samo ví daleko líp jaký...
Středa, 8 Prosinec 2021 - 09:45 | X Y Z | Nezapomeňme také, že mobil a IT technika může...
Pondělí, 6 Prosinec 2021 - 19:53 | to-toto | Kdyby nekdo chtel tip, tak jsem male koupil pred...

Zobrazit diskusi