CDR.cz - Vybráno z IT

Toyota pojede na Měsíc. Uzavřela dohodu s Japonskou národní vesmírnou agenturou

Japonská národní vesmírná agentura a známá automobilka Toyota uzavřely dohodu, která vyvine měsíční vozítko pro dvoučlennou posádku do roku 2029. Japonsko se tak chce zařadit na seznam zemí, které chtějí znovu dostat lidské kroky na Měsíc.

Vesmír a jeho dobývání je v poslední době opět žhavé téma. Nejedna země touží vyslat svoji lidskou posádku na Měsíc, i když se poslední let s lidmi na palubě uskutečnil v roce 1972 při misi Aplollo 17, tedy vlastně historicky poslední mise Apollo. Od té doby nenašel nikdo podobnou odvahu. 

Mezi země, které touží spatřit své lidi na Měsíci, se zařazuje i Japonsko, kterému má k tomuto plánu dopomoci i automobilka Toyota. Japonská národní vesmírná agentura JAXA a Toyota oznámily totiž dohodu o vzájemné spolupráci na vesmírném programu. Jako první bod této dohody je uveden vývoj zbrusu nového měsíčního vozidla s tlakovou kabinou a pohonem na palivové články.

Toyotu však nečeká vůbec jednoduchý úkol. Množství materiálu, které bude vesmírná loď schopna nabrat a dopravit na měsíc, je přisně omezen. I tak automobilka doufá, že její vozítko zvládne ujet zhruba 10 000 km. JAXA chce vyslat Toyotu na Měsíc již v roce 2029 a následující rok i lidskou posádku, jak uvedl viceprezident agentury JAXA Koichi Wakata.

Konkrétní podoba nového vozítka je zatím tajemství. Automobilka pouze uvolnila nějaké hrubé ilustrační materiály. Z nich je patrné, že měsíční vozítko bude 6 metrů dlouhé a necelé 4 metry vysoké. Toyota ho chce primárně projektovat pro dvoučlennou posádku, která bude mít uvnitř prostor o výměře 13 m2.

Výklopné dveře by měly být umístěny na boku stejně jako solární panel, v zadní části bude s největší pravděpodobností buď palivová nebo kyslíková nádrž. Celé vozidlo se pak bude muset vypořádat i s nepříznivými podmínkami na Měsíci, nízkou gravitací, nerovným terénem, vysokou radiací, apod. I přes tyto potíže nechybí automobilce dostatek optimismu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Toyota pojede na Měsíc. Uzavřela dohodu s Japonskou národní vesmírnou agenturou

Žádné komentáře.