CDR.cz - Vybráno z IT

Ukrajina vyhlásila válku počítačovým pirátům. Zde jsou výsledky

Pirati Nove
Americkým společnostem se nelíbí, že na Ukrajině jim uniká zisk díky masivnímu porušování autorských práv v zemi. Ukrajina se proto rozhodla jednat, a snaží se napravit svou reputaci v očích Spojených států. Výsledkem jsou policejní razie proti pirátům.

Výroční zpráva USTR (Office of the United States Trade Representative) pro rok 2018 nevyznívala pro Ukrajinu vůbec pozitivně. Ukrajina byla totiž zařazena Spojenými státy hodně vysoko na tzv. zvláštním seznamu sledovaných zemí č. 301, který monitoruje země, které nedělají dost nebo vůbec nic ohledně ochrany duševního vlastnictví amerických společností.

Ukrajina skončila v tomto seznamu v nejhorší možné kategorii z porušování autorských práv a duševního vlastnictví, a to v seznamu Priority Watch List, společně s dalšími 11 zeměmi (Alžírskem, Argentinou, Kanadou, Čile, Čínou, Kolumbií, Indií, Indonésií, Kuvajtem, Ruskem a Venezuelou).

Ukrajina se tak ocitla pod tlakem Spojených států, aby začala jednat a situaci ohledně dodržování autorských práv začala řešit. Ukrajinská policejní jednotka určená pro boj proti kyberkriminalitě od té doby rozjela několik akcí, které zasadily tvrdé rány tamním webům nabízejícím pirátský (warezový) obsah.

I když cílem iniciativy ukrajinské policie je bojovat proti všem druhům internetového pirátství (hudba, filmy, seriály, videohry, programy, elektronické knihy), tak většina akcí proběhla proti pirátům provozujících weby s video obsahem.

Před několika týdny začala na Ukrajině velká policejní akce s názvem Operace piráti na jejímž konci bylo uzavřeno několik desítek pirátských lokalit nabízejících převážně neautorizované streamy video obsahu.

Podle oznámení ukrajinského policejního útvaru určeného pro boj proti kybernetické kriminalitě bylo díky Operaci piráti uzavřeno v zemi 30 pirátských lokalit označovaných jako online kina (tedy neautorizované platformy nabízející video streamy) a v současnosti probíhá celkem 19 trestních řízení v souvislosti s porušováním autorských práv v zemi.

Celkově 13 z 30 lokalit uzavřených ukrajinskou policií bylo provozováno jedním mužem z Lvova (západní Ukrajina), jehož největší motivací k provozování webů nabízejících neautorizovaný obsah měly být příjmy z reklamy, která se vyskytovala na pirátských platformách.

Operace piráti nemá být ojedinělou akcí, a do budoucna mají podobné iniciativy ukrajinské kybernetické policejní jednotky pokračovat.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ukrajina vyhlásila válku počítačovým pirátům. Zde jsou výsledky

Pátek, 7 Červen 2019 - 19:34 | DRK | No mi (CR) třeba získáváme tu vůbec nejdražší,...
Pátek, 7 Červen 2019 - 14:38 | Jirka1 | Jaké suroviny odtamtud získávají?
Pátek, 7 Červen 2019 - 13:13 | R-M-X | No jestli to nebude tak, že na Rusko, Čínu, Kuvaj...
Pátek, 7 Červen 2019 - 10:50 | Zog Zogothowics | Jako chtít po druhé nejchudší zemi evropy kde...
Pátek, 7 Červen 2019 - 10:29 | RedMaX | Ta Kanada a stejne tak Kuvajt jsou v tom seznamu...
Pátek, 7 Červen 2019 - 09:32 | DRK | V nejhorší skupině společně s Kanadou?

Zobrazit diskusi