CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence dokáže předpovědět epileptický záchvat s 99,6% přesností

Díky vědcům z University of Louisiana by v budoucnu umělá inteligence mohla pomoci lidem trpící epilepsií. Na základě složitých predikčních algoritmů totiž dokáže upozornit na blížící se epileptický záchvat s téměř 99,6% přesností až hodinu před tím, než skutečně nastane. Nemocný člověk tak má dostatek času se na něj připravit.

Epilepsie je velice zákeřná nemoc, která do značné míry omezuje nejen své oběti, ale i jejich okolí zejména tím, že nemocný člověk může prakticky kdykoliv dostat záchvat. To byl i jeden z prvních podnětů k tomu, aby se začala vědecká obec zabývat otázkou, jak takovýmto záchvatům předcházet a zda se dají vůbec nějak předpovídat.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je touto chorobou postiženo až 50 milionů lidí na celém světě a z toho 70 % z nich dokáže své záchvaty zhruba korigovat za pomoci nejrůznějších medikamentů.

Nově proto vědci přišli se systémem umělé inteligence, který dokáže podle předběžných testů určit nadcházející epileptický záchvat až s přesností 99,6 % zhruba hodina předtím, než nastane. Tím je dána pacientům možnost nějakým způsobem se připravit na nadcházející událost – např. jako řidič zastavit auto či dojít do místa, kde jim nehrozí přímé nebezpečí.

Tento nový systém tak nemá za cíl vymýtit tuto nemoc z povrchu zemského ani dostat tuto nemoc „pod kontrolu“, ale jde jen o to, aby pacient byl v určitém časovém intervalu informován o tom, že přijde záchvat. Mnoha pacientům, kteří již pár záchvatů prožili, pak stačí v nejhorším případě jen pár minut na to, aby předcházeli vážným zraněním následkem nekontrolovaného stavu.

Původ tohoto projektu bychom našli v laboratořích University of Louisiana v Lafayette, kde se o něj starají Hisham Daoud a Magdy Bayoumi. I když to není prozatím konečné řešení, jedná se o významný posun oproti dosavadním modelům. Ty totiž aplikují konkrétní prediktivní model na základě získaných dat z analýzy mozkové aktivity. Pokud všechny testy dopadnou dobře, můžeme se těšit a několik měsíců, možná let, na to, že umělá inteligence bude skutečně pomáhat trpícím lidem.

Diskuse ke článku Umělá inteligence dokáže předpovědět epileptický záchvat s 99,6% přesností

Pondělí, 18 Listopad 2019 - 16:18 | DRK | " např. jako řidič zastavit auto či dojít do...

Zobrazit diskusi