CDR.cz - Vybráno z IT

USAF chce vybavit své letouny laserovými děly. Testy proběhnou v roce 2024

Výzkumné laboratoře amerického letectva AFRL začaly sestavovat laserové dělo, které ověří aktuální technologické možnosti laserových obranných systémů určených pro stíhací letouny. Letecké testy proběhnou v roce 2024.

V roce 2017 udělilo americké letectvo (USAF) společnosti Lockheed Martin kontrakt týkající se vývoje a sestavení laserové zbraně SHiELD. Jednalo se o obranné laserové dělo, díky kterému by mohly některé letouny amerického letectva efektivně sestřelovat nepřátelské střely vzduch-vzduch a země-vzduch.

Zatím byla sestrojena jen pozemní verze technologického demonstrátoru laserového děla SHiELD, a ta byla otestována v roce 2019 na raketové střelnici White Sands Missile Range v Novém Mexiku. Nyní přechází projekt do další fáze, která představuje sestavení technologického demonstrátoru SHiELD určeného pro montáž na stíhací letoun. Laserové dělo z programu SHiELD určené pro letecké testování bude sestaveno na letecké základně Kirtland v Novém Mexiku.

Dělo se bude skládat ze tří hlavních subsystémů. Bude to kontejner (pod) vyvinutý společností Boeing, samotné laserové dělo vyvinuté společností Lockheed Martin a řídící jednotka laserového děla vyvinutá společností Northrop Grumman. Laboratoře AFRL před několika dny obdržely kontejner od Boeingu a čeká se na dodání zbývajících dvou subsystémů.

Vývoj takového laserového děla přitom nebyl vůbec snadný. Výzvu představovaly rozměry, hmotnost, výkon a chlazení laserového děla. Pak je otázka, jak účinné bude toto dělo při letových testech, kdy se bude muset vypořádat s různými povětrnostními vlivy. SHiELD je založen na polovodičovém laseru, který je mnohem menší a lehčí než chemické lasery.

Jestliže letecké testy dopadnou uspokojivě, tak by obranná laserová děla SHiELD mohla najít uplatnění u stíhaček F-15 a F-16, dále u transportních letounů C-17 Globemaster lll, tankovacích letounů KC-135 Stratotanker a KC-46 Pegasus nebo u letounů včasné výstrahy E-3 Sentry.

V budoucnosti se pak počítá s kompaktními laserovými věžemi určenými pro stealth letouny, robotické wingmany a různé bezpilotní letouny. Jednoho dne se mohou laserová děla objevit i na vesmírných platformách jako obrana vůči protisatelitním zbraním.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku USAF chce vybavit své letouny laserovými děly. Testy proběhnou v roce 2024

Žádné komentáře.