CDR.cz - Vybráno z IT

Uspané karty v Microsoft Edge vám brzy ukážou, kolik toho ušetřily

Funkce uspaných karet v prohlížeči Edge šetří systémové prostředky a nyní k tomu bude poskytovat dodatečné informace přímo v náhledu karty.

Funkce spících karet už je v prohlížeči Edge nějakou dobu mezi námi. Nyní Microsoft klade důraz na detail, který asi až moc lidí neohromí, a to ukázat uživateli, kolik uspaná karta ušetřila systémových prostředků. Microsoft přes tyto drobné úpravy a indikátory chce přesvědčit uživatele k masivnějšímu používání jeho prohlížeče, a tak v Insider programu v kanálu Canary nyní nabízí monitorování a zobrazení, kolik uspané karty šetří systémových prostředků. 

Funkci spících karet prohlížeč Edge aktivuje u karet, které uživatel nepoužívá delší dobu. Úspory z uspání karet lze zobrazit v novém sestavení, přesunutím kurzoru na kartu, kde se objeví náhled samotné karty a pod ním informace s odhadem procentuální úspory. Ve výchozím nastavení jsou spící karty povoleny a jsou nastaveny k přechodu do režimu spánku po dvou hodinách nečinnosti. Uživatel má možnost tuto dobu před uspáním karet prodloužit.

Díky použití méně prostředků vašeho systému může funkce spících karet vašemu notebooku prodloužit výdrž baterie. Pokud se chcete podívat, zda tuto funkci spících karet využíváte, podívejte se do Nastavení a dále Systém v záložce Optimalizovat výkon.

V současné době používá nový Edge, podle NetMarketShare k letošnímu květnu, 12 % uživatelů desktopu. Ve všech zařízeních, podporující přístup a prohlížení internetu, je procento nižší. Ke stejnému datu je to mírně přes 5 %. 

Nový prohlížeč Microsoft Edge je založený na projektu Chromium a byl vydán v 15. ledna 2020. Je kompatibilní se všemi podporovanými verzemi systémů Windows a macOS.

Pokud chcete vyzkoušet nové funkce v Edge, můžete se připojit do Insider programu pomocí tohoto odkazu, kde jsou dostupné tři kanály: Beta, Dev, Canary, který je aktualizován nejčastěji i o takové drobnosti, jako je právě informace o uspoření paměti RAM v náhledu karty.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří "Sirik" Vlach

Redaktor CDR/DIIT. Když nepíšu sem, natáčím na Youtube kanál, zmíněn níže a když ani tam nejsem, tak buď prokrastinuju, nebo se o někoho starám. ;)

Mafia pod lupou TV | Youtube

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Uspané karty v Microsoft Edge vám brzy ukážou, kolik toho ušetřily

Úterý, 3 Leden 2023 - 22:55 | Sirik | "se všemi podporovanými verzemi" Takže...
Úterý, 3 Srpen 2021 - 13:18 | Tarman | Jako fakt "Je kompatibilní se všemi...
Středa, 28 Červenec 2021 - 17:12 | WIFT | Začínám mít dojem, že Microsoft tu svou variaci...

Zobrazit diskusi