CDR.cz - Vybráno z IT

V Chromu už nelze smazat výchozí vyhledávač

Vývojáři jádra Chromium, které pohání i nejpopulárnější internetový prohlížeč Google Chrome, odstranili možnost smazání výchozího prohlížeče. Vzápětí se však strhla vlna protestů a argumentů, proč není tento krok rozumným řešením. Sám vedoucí vývojového týmu toto uznal, a proto vše vrátí během února a března do původního stavu.

Zdroj

Internetový prohlížeč Chrome je nejpoužívanějším prohlížečem vůbec a jako mnoho jiných běží na jádru Chromium. Doposud nabízelo Chromium bezpočet funkcí a možností a mezi nimi i možnost vybrat si výchozí vyhledávač nebo některý z nabízených vyhledávačů smazat. Po vydání poslední verze však právě u výchozích vyhledávačů nastala změna.

Vývojáři totiž odstranili volbu smazat výchozí vyhledávač. Tato změna se však netýká jen prohlížeče Google Chrome, ale všech prohlížečů založených na jádru Chromium. Podle autora změny, Justina Donnelleyho, je chyba, že doposud bylo možné nenávratně odstranit vyhledávač z prohlížeče, a to pomocí pouze dvou kliknutí.

Zdroj

Jeden z nespokojených uživatelů uvedl k této novince: „Můj vyhledávač se neustále mění na Yahoo. Zkoušel jsem odstranit vyhledávače v nastavení Chromu, ale nefunguje to, protože zde není tlačítko pro smazání. Jak mohu tento problém vyřešit? Také jsem resetoval nastavení a zkontroloval případné malwary.“

Sám Donnelley na tuto stížnost odpověděl, že si neuvědomil, že lidé používaní smazání výchozího prohlížeče jako řešení pro problém výše uvedený. Za tuto změnu se již omluvil a potvrdil, že se svým týmem zkoumá možnosti, jak zabránit snadnému smazání výchozího vyhledávače, ale zároveň tuto možnost pro lidi zachová.

Prozatím však plánuje jako nejrychlejší řešení vrátit zpět tuto možnost smazání výchozího prohlížeče. Ta přijde v dalších aktualizacích, které budou vydány v únoru a v březnu. Původní úmysl Donnelleyho byl jistě správný. V tuto chvíli totiž nebyl způsob, jak jednoduše vrátit smazaný vyhledávač. Tomu také chtěl zabránit.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku V Chromu už nelze smazat výchozí vyhledávač

Úterý, 18 Leden 2022 - 13:16 | Robin Seina | Copak Chrome nemá správce vyhledávacích modulů?...

Zobrazit diskusi