CDR.cz - Vybráno z IT

Větrná energetika se začíná zotavovat z klesajících zisků a regulační nejistoty

Zdroj: Shutterstock

Po dvou letech rekordního růstu, během nichž se odvětví větrné energie zdálo být na vrcholu svého úspěchu, musel tento průmysl v roce 2022 čelit těžkým výzvám. Podle nové zprávy agentury BloombergNEF se však odvětví začíná zotavovat ze znepokojivého propadu, ačkoli stále musí čelit klesajícím ziskům a regulační nejistotě.

V loňském roce celosvětová kapacita větrných turbín klesla o 15 %, což je dramatický propad v porovnání s předchozími lety. Největší pokles však nastal u instalací větrných elektráren na moři, kdy se nové instalace snížily o 46 % oproti roku 2021. Tento propad představuje omezení dodavatelského řetězce a regulační nejistotu, které si vynutily daň na větrném průmyslu.

Přestože si vlády nadále stanovují cíle pro uvedení většího množství obnovitelné energie do provozu, očekává se, že bude trvat ještě několik let, než se obnovitelné zdroje elektřiny, jako je vítr a slunce, stanou dominantními faktory globálního růstu energetického sektoru.

Vývoj větrné energie tímto ale neztratil naději, jelikož nová zpráva naznačuje, že se odvětví zotavuje ze svého propadu. V loňském roce developeři celosvětově přidali 86 gigawattů větrných turbín, což je zatím největší instalovaná kapacita za pouhý rok v historii. Navzdory těmto pozitivním zprávám však odvětví stále čelí výzvám a bude muset řešit klesající zisky a regulační nejistotu, aby se mohlo vrátit k růstu a udržet si svou pozici jako významný hráč na poli obnovitelných zdrojů energie.

Zdroj: Shutterstock

Inflace v loňském roce tvrdě zasáhla i realizátory projektů větrné energie. Rostoucí náklady na dopravu a klíčové materiály způsobily obtíže pro výrobce větrných turbín, kteří museli dodržovat dohodnuté ceny v prostředí výrazně vyšších nákladů. Podle Oliviera Metcalfea z agentury BloombergNEF je to varovný signál pro vlády, aby zvýšily své ambice, protože stávající cíle nestačí. Tyto problémy se také projevily u developerů, kteří se kvůli růstu nákladů snažili znovu vyjednat smlouvy s energetickými společnostmi.

Cenové tlaky v oblasti větrné energie se sice v současnosti mírní, ale průmysl trpí ztrátou daňových pobídek, hlavně v Číně a USA, což také vedlo k poklesu instalací v loňském roce. Bidenova administrativa aktivně podporuje rozvoj větrné energie na moři, což zahrnuje i vydražení pronájmů větrných elektráren u pobřeží více států v USA. Metcalf se domnívá, že v letošním roce dojde k vícero instalacím větrných elektráren na moři, a dost možná půjde o nový rekordní růst. 

Přesto se však časem s největší pravděpodobností projeví další problémy - těmi jsou kupříkladu nedostatek lodí, které by mohly instalovat obrovské turbíny na moři, a pomalý proces při povolování projektů a jejich připojování k síti. Rybářské komunity a kmeny současně vyjadřují své obavy ohledně toho, jak větrné elektrárny ovlivní jejich kulturu a životní prostředí.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Větrná energetika se začíná zotavovat z klesajících zisků a regulační nejistoty

Žádné komentáře.