CDR.cz - Vybráno z IT

Vyvíjejí Američani superdělo s dosahem 1600 km? Čína má obavy

Americká armáda údajně vyvíjí nové dělostřelecké systémy, které se budou vyznačovat opravdu extrémním dosahem. Má jít o strategické kanóny, které mají zvrátit poměr sil v oblasti Jihočínského moře.

Podle Marka Espera, který je vysoce postaveným úředníkem pracujícím pro Ministerstvo obrany Spojených států amerických má nyní americká armáda ve vývoji nový dělostřelecký systém, který může změnit rovnováhu sil v oblasti Jihočínského moře.

Má jít o dělostřelecké systémy, které budou mít dosah minimálně 1600 km, a pokud by byly umístěny např. na Filipínách, tak budou mít v dostřelu Spratlyho nebo Paracelské ostrovy. Jak je všeobecně známo, tak Čína si dělá mocenský nárok právě na tyto ostrovy, a existuje předpoklad, že v budoucnosti dojde k vojenskému střetu mezi USA a Čínou právě v oblasti těchto ostrovů.

Pozemní dělostřelectvo Spojených států by pak mohlo přesnými dělostřeleckými údery účinně podporovat válečné loďstvo, když by vyřadilo v oblasti těchto ostrovů čínskou protiletadlovou obranu, radarové systémy, vojenská letiště a pozemní odpalovače protilodních střel.

Co je tedy o těchto superdělech všechno známo? Bohužel momentálně skoro nic. Má jít o strategické kanóny s extrémním dosahem, které budou střílet přesně řízené granáty, které budou vybaveny pomocným raketovým motorem. Žádné bližší specifikace projektilu, jako je váha bojové hlavice nebo rozměry projektilu nejsou známy. Jestli bude strategický kanón elektromagnetickým dělem, tzv. railgunem můžeme zatím jen spekulovat.

Mimo projekt strategického kanónu mají Spojené státy ve vývoji i hypersonické střely, s dosahem 2200 km, které mají ničit těžce opevněné cíle, jako jsou např. velitelské bunkry, podzemní raketová sila a skladiště.

USA letos vypověděly smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu, takže je možné, že právě tyto dva zbraňové systémy, strategický superkanón a hypersonické střely budou odpovědí USA na ruské a čínské rakety středního a kratšího doletu. Jestli dělostřelecké granáty a hypersonické střely ponesou i jadernou bojovou hlavici zatím není známo.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyvíjejí Američani superdělo s dosahem 1600 km? Čína má obavy

Středa, 13 Únor 2019 - 08:03 | copperx | jen že pokud už něco má pohon tak to není...
Pátek, 8 Únor 2019 - 14:02 | Ereb | Článek má nějaký zdroj (který je ve článku i...
Pátek, 8 Únor 2019 - 11:18 | copperx | bože to je zase článek :) a autor asi provozuje...
Čtvrtek, 7 Únor 2019 - 20:35 | Mirda Červíček | Proč se ztrapňujete dáváním tak nekvalitních...
Čtvrtek, 7 Únor 2019 - 17:05 | Tosuja | Z nedavne historie tu mame priklad zavodu ve...

Zobrazit diskusi