CDR.cz - Vybráno z IT

Vznikne-li ve Warcraft 3: Reforged nový žánr, patří Blizzardu

Warcraft 3 byl kolébkou MOBA žánru, který poté za pomoci komunity odputoval vlastní cestou. Stejný chod historie v Warcraft 3: Reforged nenastane. Po změně pravidel patří veškerý komunitně vytvořený obsah vývojářům.

Mnohé hry, ba i celé žánry, vznikly vlivem komunitního snažení pomocí modifikací a úprav jiných her. Například žánr MOBA her by mohl mnohé vyprávět. Jeho původ můžeme stopovat k původnímu Warcraft 3, jehož modifikované custom hry daly žánru život a rapidně se rošířily v samostatné hry jako DotA, League of Legends a další. 

Má-li se scénář však opakovat v remasterované verzi Warcraft 3: Reforged, nebude to komunita, které bude modifikace patřit, ale společnost Blizzard Entertaiment. Vyplývá to ze změny znění Licenční smlouvy s koncovým uživatelem. Kdybychom si představili nové změny a zasadili je do kontextu původní DotA, pak by dnes žádná DotA 2 neexistovala, nebo by minimálně nepatřila společnosti Valve. 

Změna je doprovozená zákazem použít veškerý obsah chráněný autorskými právy k tvorbě v rámci hry nebo jiný materiál, který by mohl být považovaný za nevhodný. Zatímco druhé opatření je (co do licenčních smluv) standardní, prvně zmíněné je krajně nezvyklé.

Prvotní dojem říká, že si Blizzard nechce nechat ujít další hit vytvořený na jeho písečku (což by šlo ruku v ruce s rozšířením nástrojů k tvoření custom her). Hypotéza však počítá se zachováním stejného nadšení pro tvorbu ze strany komunity, jež by podobnou změnou mohla být demotivována. O tom se přesvědčíme ale časem.

Zdroje: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vznikne-li ve Warcraft 3: Reforged nový žánr, patří Blizzardu

Úterý, 4 Únor 2020 - 11:50 | Robin Seina | Autorského práva se ze zákona nejde vzdát. viz....
Úterý, 4 Únor 2020 - 05:05 | Zog Zogothowics | Nechápu smysl článku. Takhle to bylo vždy včetně...
Úterý, 4 Únor 2020 - 05:04 | Zog Zogothowics | V žádném případě. Vy jste se totiž v eula svého...
Pondělí, 3 Únor 2020 - 17:30 | Robin Seina | Ovšem že porušují. Ale na obhájení svého...
Pondělí, 3 Únor 2020 - 12:00 | DRK | A co tohle? " Předmětem práva autorského je...

Zobrazit diskusi