CDR.cz - Vybráno z IT

Windows 11 integruje nahrávání obrazovky přímo do systému přes Výstřižky

Dlouho očekávaná funkce k běžným uživatelům dorazí již brzy a jedná se o Snipping Tool. Není už ale pozdě?

Zdroj obrázku: Shutterstock

Microsoft letos v říjnu představil novou verzi nástroje Snipping Tool, neboli Výstřižky. Kdo by se rozhodl tuto verzi nazvat "Výstřižky s možností nahrát video", měl by pravdu. Výstřižky už jsou ve Windows hodně dlouho a měly schopnost rozšířeného otisku obrazovky, doplněnou dalšími funkcemi. Jednou silnou výtkou u Výstřižků bylo, že uživatel nemohl nahrávat dění na obrazovce.

Ačkoliv už je to opravdu pár let, Microsoft vyslyšel přání uživatelů v Centru zpětné vazby a tuto možnost nyní přidává do kanálu Windows 11 Insider Dev, kde bude otestována a v případě bezproblémovosti vydána k bězným uživatelům v některým z dalších Momentů (jak si říkají velké aktualizace Windows 11). Uvažuje se už o Momentu 2, který má vyjít v únoru, či březnu tohoto roku.

Zdroj obrázku: Shutterstock

Pro vytvoření záznamu toho, co se děje na obrazovce, byla většina uživatelů primárně závislá na nástrojích třetích stran, jako je OBS Studio, Bandicam atd. To se teď mění a uživatelé Windows 11 budou mít funkci záznamu obrazovky přímo integrovanou ve svém operačním systému.

Asi nejpodstatnější informací v této novince je, zda bude tento nástroj k dispozici i pro uživatele Windows 10 a nebo půjde o exkluzivitu v nových Jedenáctkách. Ačkoliv by dávalo smysl, že tutu funkci přenese Microsoft i do Desítek (technologicky tomu nic nebrání), stále se objevuje jen ve vývojářských Jedenáctkách.

Pokud jste zaregistrováni v Insider Programu s příslušným nastavením fází testování a chcete si vyzkoušet nový nástroj, tak otevřete Microsoft Store, zkontrolujte aktualizace a tento nový nástroj by mezi nimi už měl být. Umožňuje už teď klasické nahrávání v okně, ve zvolené oblasti obrazovky. Nechybí ani pozastavení záznamu. 

Opět musíme připomenout, že instalováním vývojářské verze Windows na své produktivní počítače se vystavujete možné ztrátě dat. 

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří "Sirik" Vlach

Redaktor CDR/DIIT. Když nepíšu sem, natáčím na Youtube kanál, zmíněn níže a když ani tam nejsem, tak buď prokrastinuju, nebo se o někoho starám. ;)

Mafia pod lupou TV | Youtube

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 11 integruje nahrávání obrazovky přímo do systému přes Výstřižky

Pondělí, 30 Leden 2023 - 16:56 | leicor | Vzhledem k tomu že se zítra přestávají desítky...
Pondělí, 30 Leden 2023 - 10:45 | Pety | Microsoft sliboval, jak bude vylepšovat i desítky...

Zobrazit diskusi