CDR.cz - Vybráno z IT

Woolaroo od Googlu překládá slova do zapomenutých jazyků

Nová aplikace od Googlu, Woolaroo, vznikla ve spolupráci s australským muzeem Yugambeh. Jejím cílem je pomocí analýzy fotografie zjistit, co je na fotce a přeložit to do vybraného zaniklého jazyka.

Zdroj

Australské Yugambeh muzeum se sídlem v Queenslandu započalo svoji spolupráci s Google Arts and Culture s cílem vytvořit open-source nástroj založený na umělé inteligenci nazvaný Woolaroo. Woolaroo pak má dopomoci zachránit ohrožené vymírající jazyky.

K tomu využívá Woolaroo zabudovaný Google Překladač a Cloud Vision, což znamená, že Woolaroo využívá rozpoznávání předmětů na obrázku a zároveň překladač, který tuto věc přeloží do jednoho z jazyků. Pokud je na fotce zachyceno více objektů, může si uživatel poměrně pohodlně vybrat objekt i konkrétní překlad.

Zdroj

Ředitel Yugambeh Muzea pak zdůraznil důležitost jazyka domorodých obyvatel nejen pro australskou kulturu. Woolaroo pak umožňuje přidávat audio nahrávky s výslovností jednotlivých slov, takže do vývoje se může zapojit nejen jedinec, ale i celá komunita.

V tuto chvíli najdeme mezi podporovanými jazyky Yugambeh (původní jazyk Queenslandu a Nový jižní Wales), Creole z Luisiany, Calabrian z Řecka, Māori, Nawat, Tamazight, Sicilian, Yang Zhuang, Rapa Nui a Yiddish. Slova z těchto jazyků pak můžeme přeložit do Angličtiny, Francouzštiny nebo Španělštiny.

Diskuse ke článku Woolaroo od Googlu překládá slova do zapomenutých jazyků

Středa, 12 Květen 2021 - 15:47 | PHiLiPZ | https://www.youtube.com/watch?v=pwODwwgE6rA
Úterý, 11 Květen 2021 - 19:49 | Gath G | Wololo? Mimochodem, proč ty názvy jazyků nejsou...

Zobrazit diskusi