CDR.cz - Vybráno z IT

Zapomněl heslo do své Bitcoin peněženky. Může teď přijít o 250 miliónů dolarů

Programátor Stefan Thomas, který v současnosti žije v San Francisku má nyní kvůli bitcoinům pěkný bolehlav. Ztratil totiž někde papír s heslem do své Bitcoin peněženky a nemůže se teď ke svým bitcoinům dostat.

Ono by to asi nebyl až zase takový problém, kdyby v bitcoinech neměl uloženo astronomické jmění. Při současném skákavém kurzu je to minimálně 250 miliónů dolarů uložených v bitcoinech. Rodák z Německa Stefan Thomas je tedy dolarovým multimilionářem, ale co z toho, když k těmto penězům nemá přístup.

Jeho příběh začíná před deseti lety, kdy za své služby obdržel platbu v bitcoinech. Celkem si vydělal 7002 bitcoinů a uložil si je do digitální peněženky IronKey. Heslo si poznamenal na papír a vyčkával pak na okno příležitosti, kdy by mohl výhodně bitcoiny směnit za dolary. Nyní jak se rozhořela nová bitcoinová horečka, tak uznal, že dozrál čas a chtěl se k bitcoinům v digitální peněžence dostat, jenže někde ztratil papírek s heslem. Stefan si zkoušel vzpomenout na nějaké heslo z paměti, ale vyčerpal už neúspěšně osm pokusů z deseti.

Programátororovi Stefanu Thomasovi tak už zbývají jenom dva pokusy a pokud neuspěje, tak o své bitcoiny natrvalo přijde. Thomasovi už nabídli pomoc hackeři a IT specialisté, tak uvidíme jak jeho příběh nakonec dopadne.

Každopádně Thomas není jediný, kdo má s přístupem ke svým bitcoinům takové potíže. Podle společnosti Chainalysis ze současných 18,5 miliónů bitcoinů asi k 20% bitcoinů z této částky (tj. přibližně 3 700 000 bitcoinů) ztratili majitelé nadobro přístup. K těmto bitcoinům v odhadované hodnotě 130 až 140 miliard dolarů ztratili majitelé přístup v důsledku toho, že zapomněli heslo a došlo k trvalému uzamčení peněženky nebo někde ztratili HW, na kterém měli své bitcoiny uloženy.

Za všechno mluví poměrně profláklý případ v médiích, kdy Brit James Howells, který mimochodem taktéž pracuje v IT sektoru vyhodil svůj pevný disk se 7500 bitcoiny do popelnice a dodnes hledá svůj pevný disk na skládce.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zapomněl heslo do své Bitcoin peněženky. Může teď přijít o 250 miliónů dolarů

Pondělí, 25 Leden 2021 - 17:53 | brk | To chování peněženky mi přijde jako docela hodně...
Čtvrtek, 21 Leden 2021 - 09:06 | Gath G | Doporučil bych vyzkoušet heslo "Dobro je...
Středa, 20 Leden 2021 - 17:07 | Jardík | Když bitcoin začínal, tak jsem měl něco kolem...
Středa, 20 Leden 2021 - 14:31 | Jan Smetana | Tak jo, a ted treba o zlate: "V OCEÁNECH JE...

Zobrazit diskusi