CDR.cz - Vybráno z IT

Známe datum vydání Pokémon Sword/Shield. Koho pochytáme na Nintendo Switch?

Jelikož se oznámené nadcházející významnější tituly na Nintendo Switch pro letošní rok dají spočítat na prstech jedné ruky, jsou pro majitele této konzole novinky ze včerejší čtvrthodinové Pokémon Direct konference hotovým posvícením. Pokémon Sword a Pokémon Shield totiž vyjdou již letos na podzim.

O nové Pokémon hře ze zcela nového regionu se šeptalo již velmi dlouho, první oficiální informace pak byly odhaleny v prvním traileru před třemi měsíci. Dozvěděli jsme se tehdy kromě jmen obou titulů i něco o samotném zasazení hry a podobu klasických tří počátečních Pokémonů, z kterých má hráč na výběr.

Obsáhlý region s názvem Galar je nejspíše po vzoru předchozích her taktéž inspirován reálnou částí světa, podle převažujících domněnek by se mělo jednat o obrácený model Britských ostrovů. Objevit se zde pak mají různá prostředí – menší vesničky i větší města, husté lesy, ledová pohoří i rozsáhlé pláně.

Co bylo inspirací pro tvorbu tří startovních Pokémonů – ohnivého králíka Scorbunnyho, vodního ještěra Sobbla a travní opičky Grookeyho – se zatím neví jistě, jelikož nebyly odhaleny ani jejich následující evoluce. Nejvíce teorií ale spekuluje o inspiraci různými sporty nebo slavnými osobnostmi Velké Británie.

V druhém videu, které vyšlo teprve včera, se už ukázali i někteří z tvůrců hry, a kromě nových ukázek ze hry jsme se dočkali i poměrně podrobných komentářů k nově odhaleným informacím. Spolu s touto hrou tak nastoupí na scénu již osmá generace Pokémonů, z níž se k již známé úvodní trojici přidalo ještě sedm dalších nováčků. Kromě jejich vzhledu a krátké informaci o povaze ve stylu kratičkých zápisů do pokédexu o nich však není skoro nic známo.

Zásadní novinkou je ale příchod tzv. wild area – open-world oblasti s volnou pohyblivostí kamery, což je něco, co v Pokémon hře uvidíme úplně poprvé. Navíc se zde podle počasí, denní doby a konkrétní lokality budou vyskytovat pokaždé jiní tvorové. Ti se kromě klasického ukrývání v trávě či pod vodní hladinou mohou schovávat i v korunách stromů a na dalších nečekaných místech.

Dalším přírůstkem jsou i speciální portály nacházející se právě v těchto otevřených oblastech. Ty umožní připojení až čtyř hráčů naráz do tzv. max raid battle ve snaze porazit gigantického Pokémona se speciálními schopnostmi. V těchto bitvách nejspíše najdou uplatnění i jinak zapomenutí Pokémoni a nepoužívané schopnosti (například s léčivými a jinými podpůrnými efekty). Jaký Pokémon se v nich zrovna objeví, opět závisí na denní době, počasí i konkrétních oblastech, někteří Pokémoni se dokonce nikde jinde ve hře neobjeví, dokud je hráč zde jednou neporazí.

Je nutné zmínit, že pro lokální multiplayer i připojení hráčů odkudkoli na světě je nezbytné platit si členství Nintendo Switch Online, které přináší i cloudové úložiště a výhody i do ostatních her.

Gigantičtí Pokémoni se však neobjeví jen v těchto lokacích, ale budeme je potkávat v průběhu celé hry, zejména pak na stadionech. Jedná se totiž o nový fenomén zvaný dynamaxing. Na rozdíl od těch v raid bitvách se normální Pokémoni promění ve svojí obří verzi pouze na tři kola a zásadně to zvýší i jejich sílu a pozmění schopnosti. To lze provést pouze jednou za celou bitvu, stejně jako tomu bylo již u předchozích speciálních mechanik – mega evoluce a Z-moves.

Vývojáři tvrdí, že využití schopnosti dynamaxingu a jeho správné načasování bude esenciální složkou bojů v týmu i v již klasicky se vracejících gymech, které jsou jen vizuálně pozměněny do tvaru stadionů, aby se tam i zvětšení Pokémoni pohodlně vměstnali. Na tribunách také sedí davy fanoušků a je pravděpodobné, že pro porážku místního gym leadera budeme muset uspokojit i publikum lačnící po zajímavém zápase.

Představeno bylo i několik herních postav zastávajících stejné funkce, jako jejich předchůdci v minulých hrách. Máme tu tedy samozřejmě neporaženého šampiona, stejně starého rivala a namísto mužského profesora se tentokrát potkáme s profesorkou Magnólií.

Nakonec se ukázaly i největší ikony nadcházejících dvou her, legendární Pokémoni Zacian a Zamazenta, kteří symbolizují právě Sword & Shield a budou se tak nejspíše již tradičně nacházet pouze ve své příslušné verzi. Největší radost pak v srdcích fanoušků vyvolalo oznámení data vydání, které připadá na 15. listopadu letošního roku.

Diskuse ke článku Známe datum vydání Pokémon Sword/Shield. Koho pochytáme na Nintendo Switch?

Sobota, 8 Červen 2019 - 14:10 | DRK | Tak doufám že budou ctít jméno původního autora...
Sobota, 8 Červen 2019 - 09:55 | Lodr | Spíš Nintendo nedovolilo udělat výjimku na...
Pátek, 7 Červen 2019 - 16:57 | Jáchym Flídr | Řekl bych, že to schválně bude nastaveno tak, aby...
Pátek, 7 Červen 2019 - 15:34 | Ursuul | To jsem zvědavý na přesnější informace. Pokud...

Zobrazit diskusi