CDR.cz - Vybráno z IT

Známka punku? Titanová kytara z 3D tiskárny přežije i ty nejtvrdší rány o zem

Švédská firma Sandvik představila speciální kytaru z oceli a titanu vytištěnou na 3D tiskárně, která má být propracovaná jak po hudební stránce, tak i po stránce výdrže.

Rock, jako samostatný hudební styl, se začal vyvíjet v minulém století a je spojen s živými koncerty s nezaměnitelnou atmosférou. Švédská firma Sandvik představila kytaru i pro ty nejtvrdší koncerty, totiž totiž nerozbitnou kytaru vyrobenou z oceli a titanu.

I přes kovové tělo je však pozoruhodně lehká a krásně hratelná. Krk kytary je dutý s klenutými žebry a celé tělo je na první pohled spíše propletené ocelové lano. Krk je pouze milimetr tlustý a vyztužen tzv. hyper-duplex ocelí, což je speciální ocel vyznačující se nejvyšší pevností na světě vzhledem k váze.

Největší zajímavostí je však způsob, jakým taková kytara vzniká. Je totiž celá vytisknutá na 3D tiskárně díky laseru a titanového prášku, který je po tenkých vrstvách (o tloušťce lidského vlasu) nanášen do příslušeného tvaru, který byste klasickým obráběním zkrátka nemohli dosáhnout. Speciální design navíc způsobí jistou absorpci případných nárazů.

Po úspěšném návrhu konečného designu byla také podrobena jak virtuálním, tak i reálným crash testům, podobných těm, jaké se využívají při testování aut. Na videu výše je záznam jednoho z testů, kde kytaru svírá známý kytarista Malmasteen, který je znám tím, že své kytary rád na podiu doslova roztříská. Při tomto testu nezaznamenala kytara sebemenší újmu. Poškozena však byla aparatura a podlahová prkna. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Známka punku? Titanová kytara z 3D tiskárny přežije i ty nejtvrdší rány o zem

Pátek, 30 Srpen 2019 - 00:37 | Duck Daffy | Celá z titanu 3D vytištěná není, podle videa je...
Pátek, 26 Duben 2019 - 16:51 | tux | .. což je speciální ocel vyznačující se nejvyšší...
Středa, 24 Duben 2019 - 21:07 | Luděk H | To otočili nějak docela sucharovsky. Když...
Středa, 24 Duben 2019 - 09:55 | Gaunter | Už vidím ako gitarista metalovej kapely ktorý je...

Zobrazit diskusi