Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zoner Photo Studio 14, část 2: editor a RAW

Zoner Photo Studio 14 - krabice
V první části recenze českého softwaru pro správu a úpravu fotografií jsme vám slíbili, že na moduly editor a raw se podíváme v samostatném článku. Ten tu pro vás dnes máme a tak můžete nahlédnout, jaká kouzla s fotografiemi Photo Studio dokáže a jak si poradí s úpravou RAW souborů.

Kapitoly článků

1.  Editor, vylepšení fotografií
3.  RAW

Minule jsme se si představili Photo Studio v roli správce fotografií a prohlížeče. To ale není zdaleka vše, co dovede, a dnes pro vás máme slíbenou druhou část recenze, tedy o schopnostech editačních.

Pro editaci bitmapových obrázků všech možných formátů je určen modul editor. Ten je jednoznačně nejrozsáhlejší částí celého Photo Studia. Nabízí mnoho možností úprav a efektů od těch velmi podrobných s bohatým nastavením až po vybrané automatické úpravy, které zjednodušují nejčastěji prováděné operace.

Zoner Photo Studio 14 - rozhraní editoru

Vezměme to ale popořadě. Uživatelské rozhraní si můžete podobně jako v předchozích dvou modulech do značné části upravit sami. Základní panel s ikonami jednotlivých nástrojů se nachází po levé straně, nahoře pod menu jsou pak další panely, jejichž skladbu a obsah si můžete přeskládat. Všechny vlastnosti jsou dostupné také přes horní menu.

Zoner Photo Studio 14 - menu vylepšitZoner Photo Studio 14 - pokročilé odstranění šumu Zoner Photo Studio 14 - doostření

Základní funkce každého fotografa samozřejmě nechybí, plně pod kontrolou máte úrovně, křivky, sytost či kontrast, což dnes asi nikoho nepřekvapí. Zajímavější jsou některé předpřipravené funkce, které dokáží jednoduchým způsobem bez dlouhého studování manuálu vylepšit ne úplně dokonalou expozici, opravit optické vady objektivu nebo nabídnout některý ze zajímavých efektů. Jednou z nich je například funkce projasnit stíny, která dokáže napravit škody při nedostatečné expozici nebo v případě přílišného  dynamického rozsahu fotografované scény. Stejného efektu byste sice mohli dosáhnout i pomocí křivek, ale touto funkcí to jde přeci jen trochu jednodušeji a výsledky jsou většinou velmi dobré. Korigovat můžete také soudkovitost, chromatickou vadu nebo vinětaci, tedy nejčastější problémy objektivů. Skvělým pomocníkem jsou kombinované úpravy obrazu, které nabízejí automatické vyrovnání histogramu, odstranění vinětace, vylepšení expozice nebo úpravy stínů. Jediným parametrem, který můžete u těchto funkcí ovlivnit, je jeho síla a spolu s okamžitým náhledem se s nimi proto pracuje velmi jednoduše. 

Zoner Photo Studio 14 - projasnit stíny Zoner Photo Studio 14 - křivky Zoner Photo Studio 14 - úrovně

Jednou z velkých novinek, kterou přinesla verze 14, je pokročilé odstranění šumu. Té využijete v případě, že potřebujete korigovat šum pouze v určité části fotografie (a nebo v každé části s jinou intenzitou). Oblasti míry potlačení šumu můžete vybírat podle barvy nebo dle jasu, aniž byste ztráceli detaily v ostatních částech fotografie. Malou ukázku lokálního potlačení šumu dle barvy si můžete prohlédnout zde.

Zoner Photo Studio 14 - pokročilé odstranění šumu dle barvy

Všechny tyto zmíněné funkce naleznete v menu pod tlačítkem vylepšit. Pokud by jejich ovládání bylo pro vás stále příliš složité nebo časově náročné, je tu k dispozici ještě speciální funkce automaticky vylepšit. Ta provede sérii několika kroků, mající za cíl vylepšit to, co se automaticky vylepšit dá, a zároveň toho pokud možno moc nepokazit. Funkce pracuje s informacemi z EXIFu, podle kterých se do jisté míry řídí. Podle hodnoty ISO se například rozhoduje, zda a do jaké míry provádět automatické potlačení šumu, případně zda provádět mírné zvýšení sytosti barev a doostření. Bez ohledu na EXIF informace se pak ve všech případech provádí úprava kontrastu (jednak na hranách a jednak v celém obrázku). Úpravy expozice nebo například vyvážení bílé se naopak neprovádí nikdy, neboť dle autorů tyto změny v automatickém provedení mohou být velmi často spíše na škodu.

Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Editor, vylepšení fotografií
3.  RAW

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zoner Photo Studio 14, část 2: editor a RAW

Pátek, 29 Červen 2012 - 09:12 | Pety | IMHO se RAW modul celkem dobře soustřeďuje na...

Zobrazit diskusi