CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k 22 největších zajímavostí o vesmíru, o kterých jste neměli ani tušení

se stáří vesmíru odhaduje přibližně na 13,8 miliardy let ± 0,021 miliardy let. Tento údaj označuje dobu, jež uplynula od události zvané Velký třesk (anglicky Big Bang), tedy vzniku našeho vesmíru. Je přibližně 1000× starší než věk naší sluneční soustavy.

Co je 1000x starší než Sluneční soustava? Vesmír?
Vesmír 13,8 miliardy let
Sluneční soustava 4,5 miliardy let.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak tady si zase hrál v matematice někdo na Fialu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Několik poznámek.
Velký třesk není "událost", ale vlastně "období", které trvalo cca 400.000 let.
#1 Ve hvězdách je baryonová hmota, ale ne baryonová temná hmota. Temná hmota je "temná", protože nezáří, což o hvězdách říci nelze.
#3 Nejstarší hvězdy (podle současných poznatků) vznikaly asi 180 milionů let po Velkém třesku.
#10 Největší černá díra v naší galaxii je v jejím středu (jako u většiny galaxií) a má hmotnost 4 miliony Sluncí - Sagittarius A* (včetně té hvězdičky).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takzvaná "temná hmota" podle teorie reaguje jen gravitačně.
Ale copak má teplotu 0 Kelvinů, aby nic nevyzařovala?
Zajímavá otázka.
Druhá otázka je, jako to, že Slunce temnou hmotu neobsahuje?
Kdyby jí obsahovalo, tak nefungují termojaderné reakce podle teorie, bylo by v něm moc málo vodíku.
A zároveň, co by způsobilo, že temná hmota, která reaguje gravitačně, by nebyla součástí hmoty Slunce?
Možná pravděpodobnější je, že temná hmota je konstrukt, který vznikl extrémním zjednodušením rovnic Einsteinovy Obecné teorie relativity.
Ono to celé vzniklo v době, kdy se o vesmíru z pozorování znal zlomeček dnešních informací. Ale nikdo se v tom moc nešťoural, protože dosud není v lidských možnostech něco z Obené teorie něco reálného spočítat, takže se to snaží napasovat na původní odhady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Temná hmota stejně jako temná energie je v podstatě vymyšlené "něco" tak, aby pozorování odpovídalo teorii. V tomto případě obecné teorii relativity. Pokud je tato teorie absolutně správná (za všech okolností), pak to "něco" musí existovat, jen nevíme, co to je a tak tomu provizorně říkáme temná hmota a temná energie (protože to nevidíme). Pokud úplně správná není (např. jako Newtonovy pohybové zákony, které ale stejně v 99,9 % případů bohatě stačí), tak se může stát, že temná hmota ani temná energie nebude potřeba a pozorované chování těles bude i bez nich odpovídat nové (přesnější) teorii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo to je holt ta generační obměna. Slečna/paní Olga neví, že před 11 lety jsme o Felixově skoku vydali několikastránkový článek, který se dal nyní prolinkovat ... takže pro zájemce dobové zpravodajství: https://diit.cz/clanek/felix-baumgartner-a-jeho-rekordni-seskok-v-souvis...

Ale to by mi nevadilo. Co mi vadí, je ten urážlivý titulek. Nebo jsme natolik zdegenerovali, že "nemáme tušení" o základních faktech o tomto vesmíru (nemluvě o jejich částečné (ne)aktuálnosti v autorčině textu)?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak největší černá díra v Mléčné dráze je snad ta centrální

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bod 1# a 2# předpokládá platnost Friedmannovy rovnice, ale my nevím zda platí nebo ne. Navíc tato rovnice se právě v kosmologii používá také tak, že se tam dělí nulou, zkuste dělit nulou u státnic z matematického oboru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Země: 1 den na Zemi uplyne standardně za 24 hodin. Ve skutečnosti je to přesně 23 hodin 56 minut a 4,1 sekundy.

Ve skutečnosti mícháte dvě věci. Den trvá přesně 24 hodin, ale otáčka kolem osy je o ty 4 minuty kratší. Rozlišuje se sluneční den (zjednodušeně za jak dlouho se dostane Slunce na stejnou pozici na obloze) a hvězdný (jiná hvězda) - v prvním případě je zde vliv oběhu kolem Slunce. Než se Země otočí kolem osy, tak urazí nějakou dráhu kolem Slunce, které je pak vidět někde jinde. Aby se to kompenzovalo, tak jako den se bere o něco delší interval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach io, to je zase článek...
Prý 22 zajímavostí o kterých nemám tušení.
Místo toho jsem napočítal víc než 44 nepřesností, výmyslů a zavádějících tvrzení, které vychází buď ze špatného překladu, hrubých neznalostí, ale spíš z obého. A to jsem to ani neměl sílu dočíst do konce.

Ale teď mě tak napadá, že nejspíš ani nejde o člověčí chyby, ale o halucinace nějakého jazykového modelu. Například větu "Baryonická temná hmota se vyskytuje v objektech..." by snad nikdo lidský ani nemohl vymyslet.

Takže žádám, v zájmu zachování vědění a zdravého rozumu budoucích AI, označujte články generované AI velkým, ale fakt velkým, upozorněním. Nejlépe blikajícím písmem na černém pozadí.

Ať už to stvořil člověk nebo AI, jak něco takového můžete pustit mimo apríla, do éteru?
To už tam nemáte nikoho, kdo by takový šlendrián zastavil???

Tenhle příspěvek je nejspíš mým posledním pokusem pošťouchnout cdr.cz k probuzení.
Z cdr.cz jsem čerpal mnoho užitečných znalostí, díky za ně. Vydržel jsem i tuhle dobu temna, ale už je toho fakt moc i na skalního fanouška.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle jsem tady už dlouho neviděl. Tolik chyb a nesmyslů! Škoda času to jen číst...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.