CDR.cz - Vybráno z IT

4 pracovní pozice, které můžete dělat i z domova

PR článek
Práce z domova je stále populárnějším benefitem, ať už z důvodu flexibility, vyvážení pracovního a osobního života či dlouhé dojezdové vzdálenosti na pracoviště. Pokud uvažujete o práci z domova, je vám asi jasné, že některé pozice jde vykonávat z domu jen těžko. My vám přinášíme 4 pracovní pozice, které můžete bez problémů vykonávat na home office.

1. Umíte psát? Vyzkoušejte online copywriting

Online copywriting je marketingový obor zaměřený na psaní účinných a přitažlivých textů pro webové stránky, online reklamy, sociální média, e-maily, blogy a další online kanály. Cílem copywritingu je oslovit cílovou skupinu čtenářů, zaujmout je a přesvědčit je o hodnotě produktu či služby.

Copywriter vytváří texty s cílem vyvolat požadovanou akci u čtenáře, například nákup, odběr newsletteru, sdílení obsahu a další interakce. Správné copy musí být srozumitelné, přesvědčivé, kreativní a přizpůsobené cílovému publiku. Nespornou výhodou copywritingu jsou minimální náklady do začátku podnikání. Na začátku kariéry si vystačíte s volnou živností a pro práci vám bude stačit obyčejný kancelářský počítač.

2. Baví vás kreslit? Vyzkoušejte dráhu designéra nebo grafika

Máte-li umělecké sklony a ovládáte grafické programy, můžete nabídnout své služby jako grafický designér. Vytvářejte loga, vizuální prvky, infografiky, reklamní bannery a další designové prvky pro firmy i jednotlivce. Krom určitého uměleckého talentu je zásadní znalost grafických programů jako Adobe Photoshop, Illustrator či InDesign.

Důležitá je také schopnost komunikovat s klienty, porozumět jejich potřebám a požadavkům, ale také schopnost odprezentovat a obhájit své návrhy. Někdy je také nutná spolupráce v týmu. Především agenturách a na větších projektech.

3. Ovládáte jazyky? Staňte se překladatelem

Překladatel je odborník na převod textu z jednoho jazyka do druhého, přičemž je důležité zachovat význam, styl, gramatiku a strukturu původního textu, ale zároveň zohlednit odlišnosti jazyka i kultury. Pro úspěšné překlady je potřeba získat a ovládat několik klíčových dovedností.

Důležité jsou silné znalosti gramatiky, pravopisu a slovní zásoby zdrojového i výstupního jazyka. Výhodu máte v případě, že máte zkušenost s překlady z různých oblastí. Ceněné jsou pak odborné překlady z oblasti lékařství, práva, technologií či marketingu.

V poslední době se rozvíjí také strojové překlady za pomoci nástrojů jako je Deepl a další. Ty jsou dobré na krátké texty, ale zatím nenahradí profesionální překladatele. Mohou jim ale pomoci k lepší efektivitě práce.

4. Láká vás programování? Uplatnění najdete na volné noze i ve firmě!

Asi tušíte, že programátor je velmi široký pojem. Obecně jde o odborníka na vývoj a úpravu počítačových programů. Tato profese vyžaduje celou řadu dovedností a znalostí, které jsou nezbytné pro úspěšný vývoj SW.

Pro začátek je dobrá alespoň elementární znalost nejméně jednoho programovacího jazyka (např. Python, Java, C++, JavaScript). Ještě důležitější je ale schopnost rychle se učit a adaptovat na nové jazyky. Na škodu určitě není zkušenost s vývojem webových aplikací, včetně práce v HTML a CSS.

Nevyhovuje vám 100% home office? Vyzkoušejte hybridní model

Výše zmíněné pozice lze obstojně dělat z pohodlí domova. Ne každému ale 100% home office vyhovuje. Někdo se potřebuje alespoň občas vidět s kolegy, někdo má zase problém se při práci z domu soustředit. Pokud jste na tom podobně, možná pro vás bude vhodný tzv. hybridní model, kdy pracujete pár dní z kanceláře a zbytek týdne z domova.