CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k 8 jader procesoru fungujících naráz díky technologii big.LITTLE: Proč a jak přepíná nová generace mobilních čipů výpočetní jádra?

Hlavne jestli tam uz pridali ty teplotni cidla. Zadna aplikace by nemela byt schopna presvedcit chip aby se upekl, na druhou stranu, pokud se uzivatel prodira snehovou vanici, at si uzije hry v maximalni kvalite.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To je stejně jedno, protože u Samsungu díky TouchWizu pojedou pořád A15ky na plné kule. Ale i tak si ten Galaxy Note 3 koupím ;-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co tam huli ?
ja mam lepsi reseni, jen A15, 4 jadra, vypinatelna dle potreby a podtaktovatelna VOALA ... msi zrat logicky mene nez tohle monstrum ...

To vi kazdy, ze je lepsi podtaktovat moderni CPU nez zvit stary a jeste k tomu vedel sebe, kazdy CPU neco zere i kdyz nic nedela ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když jádro nic nedělá, tak nemá žádnou spotřebu, protože je odpojeno od šťávy. Jinak ale souhlasím, ještě lepší než 4 jádra A15 jsou 2 jádra Silvermont, a to jak výkonem tak i spotřebou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aby se předešlo nedorozumění. Jádra skutečně nic nežerou, ale celé CPU, tedy ty 4 jádra, něco žerou - žere logika, která rozhoduje, zda budou jádra vypnuta, nebo zapnuta. Něco malinko si to přecijen veme.

Na jednu stranu lze souhlasit s tím taktováním, dynamickou frekvencí a počtem jader, ovšem... Přepínání mezi dedikovanou grafikou, která se umí opravdu hodně podtaktovat, a pomalým IGP, se stále vyplatí, protože zatímco z IGP větší výkon (spotřebu) nevyždímete, je těžké výkonné grafice vysvětlit, kdy, a proč se má držet na nejnižších taktech. Stejně tak je to s procesorem.
Musela by pro to být podpora ze strany softwaru, který řekne, že víc výkonu nepotřebuje, nebo kterému to přikážeme, ale i tak máme z hlediska ovládání hardwaru téměř mizernou moc. Sice počítač/mobil řídíme, ale on vlastně řídí nás.

Jedno je ale jisté - cena redundantního řešení je vždy vyšší, a teď je otázka, zda bude cenový rozdíl vyvážen komfortem. Investovat tento rozdíl do větší baterie by byl určitě výhodnější, jenže taková bude větší, a tudíž se nám do zařízení nevejde, atd. Přepínání je taková berlička, než konečně přijdeme se zdrojem energie, hodným 21. století.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.