CDR.cz - Vybráno z IT

8 úspěšných firem, které si změnily jméno domény

doména
Existuje mnoho faktorů, které mohou být důvodem pro přejmenování webové stránky společnosti. Nejčastěji jsou tvůrci nuceni dát velké peníze za snadněji zapamatovatelnou doménu, která nejen zvýší návštěvnost, ale také koresponduje se zavedenou značkou. Zde je výčet osmi značek, které změnu ustály a daří se jim velmi dobře.

1. Ask.com

Dvojice David Warthen a Garrett Gruener založili v červnu roku 1996 první vyhledávač, který byl schopný kromě klíčových slov reagovat také na zadané otázky. Tehdy se jmenoval AskJeeves.com a jeho maskotem byla postava kresleného sluhy Jeevese, která je známá z novel autora jménem P. G. Wodehouse. Po deseti letech se majitelé rozhodli maskota vypustit a vyhledávač přejmenovali na Ask.com.

ask

2. Facebook

Sociální síť byla spuštěna na webové stránce thefacebook.com v únoru 2004. Její zakladatel Mark Zuckerburg se nechal inspirovat skutečnou knihou, v níž byly fotografie se jmény studentů. Stránka byla původně určena jen pro studenty Harvardovy univerzity. V srpnu 2008 se Mark a jeho tým rozhodl pro redesign stránek a zjednodušení názvu. Kvůli vypuštění slova "the" musel zakoupit existující doménu za 200 tisíc dolarů.

facebook

3. Perez Hilton

Bulvární novinář a blogger Mario Armando Lavandeira známý pod pseudonymem Perez Hilton si v roce 2004 zaregistroval doménu PageSixSixSix.com, na níž zveřejňoval své postřehy. Netrvalo dlouho a New York Post jej zažaloval za porušení obchodní značky Page Six, kterou deník využíval pro zveřejňování informací o celebritách. Lavandeira si proto změnil web na PerezHilton.com, na němž paroduje drbnu Paris Hilton.

perez

4. NBCNews.com

Konec spolupráce mezi společností Microsoft a NBC v červenci 2012 znamenalo přechod z domény MSNBC.com na NBCNews.com. V současné době vás stránka MSNBC.com přesměruje na stránku NBCNews.com, ale i přes to se v tomto roce stane MSNBC.com samostatnou značkou, která bude nabízet televizní kanál a vlastní pořady.

nbc

5. PayPal

Internetový platební systém začal spojením firem X.com a Confinity, které se zabývaly finančními službami na internetu. X.com řešila otázky  týkající se obchodních náležitostí, proto si prosadila název X.com. Po restrukturalizaci firmy vytvořila Confinity nový produkt PayPal. Navíc původní pojmenování s písmenem X vzbuzovalo u uživatelů dojem pornografického obsahu.

paypal

6. Google

Historie Googlu se datuje do roku 1996, kdy dva studenti Lawrence E. Page a Sergey Brin vytvořili matematický model toho, jak na sebe odkazují webové stránky. O rok později si zaregistrovali doménu google.com a svůj projekt tam přesunuli z původní domény google.stanford.edu.

google

7. Twitter

Sociální síť Twttr.com se nechala inspirovat zkráceným tvarem slov, které se používají do SMS zpráv. O pár měsíců později, co se stránce začalo dařit, se zakladatelé rozhodli do názvu přidat samohlásky. Museli zaplatit 7500 dolarů za doménu twitter.com, která v té době patřila fanouškům opeřenců. Nicméně twttr.com stále funguje a přesměrovává na hlavní stránku Twitteru.

twitter

8. Overstock

Společnost byla založena roku 1999 a zaregistrována jako O.co pro zjednodušení a zkrácení jména Overstock. Zákazníci byli však zmatení kvůli názvu domény .co, společnost se proto vrátila zpět k originálnímu názvu. Web O.co stále existuje a uživatele přesměrovává na Overstock.com.

overstock-logo
Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 8 úspěšných firem, které si změnily jméno domény

Pondělí, 14 Leden 2013 - 21:46 | vali | Že se někteří tvůrci rozhodnou šířit své programy...
Pondělí, 14 Leden 2013 - 20:09 | Dozdívka | Bloatware, malware... OK, špatná skupina. Všechno...
Pondělí, 14 Leden 2013 - 18:15 | ZdenekJi | Takhle: Ask.com se nabourá do různých interních...
Pondělí, 14 Leden 2013 - 16:44 | Tom27 | Presne akorat ze ask si s ostatnima v nicem...
Pondělí, 14 Leden 2013 - 15:00 | zx cygnus | Ano, to je ta firma, jejíž toolbar se nabízí...
Pondělí, 14 Leden 2013 - 13:09 | Damel | Zrovna před chvílí jsem ho odškrtával při...
Pondělí, 14 Leden 2013 - 09:48 | WIFT | Jak přesně (škodlivě) se tento malware projevuje...
Pondělí, 14 Leden 2013 - 06:44 | Dozdívka | Ask.com? To je ta sviňská firma, co cpe svůj...

Zobrazit diskusi