CDR.cz - Vybráno z IT

Agent.QMG udeřil: České počítače mohou být v ohrožení

Zdroj: Shutterstock

V poslední době se v Česku rozšířil nový a nebezpečný virus s názvem Agent.QMG, který se stal druhou nejčastější virovou hrozbou v zemi. Tento škodlivý kód napadá pouze počítače s operačním systémem Windows a otevírá v nich zadní vrátka, aby do nich mohl stahovat další malware. Mezi nimi jsou například spyware Agent Tesla a Formbook, které kradou osobní údaje a hesla uživatelů.

Virus Agent.QMG se šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů s velmi dobrou úrovní češtiny, což může snadno zmást i opatrné jedince. Podle antivirové společnosti Eset je tento virus velmi sofistikovaný a obtížně analyzovatelný. Jeho podíl na celkovém počtu detekovaných útoků v Česku činil v dubnu 11,82 %.

Nejrozšířenějším škodlivým kódem v Česku je však stále spyware Agent Tesla, který stojí za každým pátým zachyceným útokem – jeho podíl činí cca 21,62 %. Tento virus také pomáhá šířit virus Agent.QMG, který mu sekunduje ve virových statistikách. Spyware Agent Tesla je schopen odesílat informace o aktivitě uživatele na internetu, jako jsou například přístupy do bankovních účtů nebo e-mailů.

Třetím nejrozšířenějším virem v Česku je spyware Formbook, který má podobné schopnosti jako Agent Tesla. Jeho podíl na detekovaných útocích je ovšem mnohem nižší – pouze 3,15 %. Tento virus se objevuje ve zhruba polovině měsíce a na jeho konci a je šířen přes českou přílohu, která se již v minulosti používala pro distribuci malware.

Zdroj: Shutterstock

Antiviroví experti doporučují uživatelům počítačů s Windows aktualizovat OS a své antivirové programy a být opatrní při otevírání podezřelých e-mailů nebo příloh. Pokud se virus Agent.QMG náhodou dostane do počítače, může způsobit vážné škody na datech a bezpečnosti uživatele. V horším případě k odcizení bankovní identity nebo vysátí bankovního účtu za pomocí uložených protokolů. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Agent.QMG udeřil: České počítače mohou být v ohrožení

Neděle, 4 Červen 2023 - 11:12 | marder | Bojim, bojim...

Zobrazit diskusi