CDR.cz - Vybráno z IT

Airbus ukázal svoji první autonomní helikoptéru VSR700

Vsr 700 Demonstrator Pr Paris Air Show 2017
Firmy Airbus a Helicopteres Guimbal již téměř 8 měsíců vyvíjí autonomní helikoptéru – UAV prostředek - pro civilní a vojenské využití. Je odvozena z helikoptéry Cabri G2, která je standardně certifikována pro civilní využití a běžně se prodává.

Nová autonomní helikoptéra nese označení VSR700. Airbus stroj označil hezkým názvem „Optionally Piloted Vehicle“ (OPV) neboli česky a rozpačitě řečeno „Volitelně pilotovaný prostředek“. Blíže však tento pojem nespecifikuje. Pravděpodobně tedy vyvíjí letecký asistent řízení, podobný tomu, jaký můžeme najít ve vozech Tesla.

Vývoj dostal na starosti zkušený manager divize Airbus Helicopters, Regis Antomarchi. Podle dostupných údajů je helikoptéra schopna sama vzlétnout, dále je schopna samostatného přeletu po určité trajektorii z místa A do B a také visení.

Exph 1705 48 Cj

Prozatím je tedy dosaženo úrovně, kdy helikoptéra muže převzít dočasně řízení v případě, že pilot je zdravotně indisponován. Neumí ovšem přistát. Počítá se s tím, že helikoptéra dostane radar a kameru s vysokým rozlišením.

Helikoptéra bude v budoucnu využita i pro vojenské účely a bude součástí vojenských fregat v rámci procesu ISTAR autonomních vojenských prostředků. Pojmem ISTAR je odvozen ze slov Informace, Dozor, Dosažení cíle a Průzkum neboli Information, Surveillance, Target Acquisition, Reconnaissance.

Helikoptéra by mohla být využita také v záchranných operacích, kdy je nutné rychle dopravit např. léky nebo technické zařízení do nedostupných oblastí. Případně také může přepravit člověka, který je vlastními silami schopen do stroje nasednout nebo se alespoň zavěsit na lano. Helikoptéra může být řízena i na dálku.

V současné době má VSR700 nosnost 250kg a je schopna zůstat ve vzduchu více než 10 hodin. Délka helikoptéry je 6.3 metru, šířka činí 7,2 metru, výška 2,75 metru. Prázdná váží 400 kg a s užitečným zatížením 700 kg, což je také max. vzletová váha celého stroje.

Exph 1705 51 Cj

V České republice existuje několik výrobců vrtulníků a letadel. Jsou registrováni v organizaci Svaz českých leteckých výrobců a příp. i v organizaci Asociace leteckých a kosmických výrobců České republiky. O vývoji autonomních helikoptér zatím nejeví nikdo zájem. Autonomní letecké prostředky tak v ČR vyvíjí hlavně Vojenský Technický Ústav v Brně a firma Evolving System Consulting v rámci Evropské vesmírné agentury neboli ESA.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Airbus ukázal svoji první autonomní helikoptéru VSR700

Žádné komentáře.