CDR.cz - Vybráno z IT

Alcatel One Touch - do České republiky se chystá další cenově dostupný Android s velkým displejem

alcatel_one_touch_991_smart0
Alcatel One Touch Smart 991 je chytrý mobilní telefon, mezi jehož hlavní charakteristiky patří zejména rozměrný displej a operační systém Android 2.3 Gingerbread. Mezi jeho zákazníky budou patřit zejména mladší a méně zkušení uživatele, kteří se spokojí se základní výbavou. Ostatním zavedeným výrobcům bude konkurovat hlavně nízkou cenou. Dražší varianta tohoto modelu nabídne DUAL SIM.

Zmínku hned na začátku článku si nejdříve zaslouží původ telefonu. Společnost Alcatel si možná mnozí z vás pamatují jako jednoho z prvních výrobců, který dokázal nabídnout skutečně levné mobilní GSM telefony, které se právě díky nízkým cenám v nabídkách operátorů (a později i zajímavé funkční výbavě) poměrně úspěšně rozšířily a staly se oblíbenými mezi mladšími i staršími uživateli.

Dnes představený telefon pochází z dílen Hongkongské společnosti TCL Communication, se kterou se před několika lety sloučila původní mobilní divize společnosti Alcatel (která se jinak věnuje např. síťové infrastruktuře). Odhadovat, co z původní mobilní divize Alcatelu zbylo, je poměrně složité. Spokojme se tedy s tím, že nejspíše pouze název "Alcatel One Touch."

Již v úvodu článku jsme si naznačili, že telefon se bude snažit bodovat zejména svou nízkou cenou, které je v tomto případě poplatná také výbava. To však nemusí být nutně na škodu, velkému množství uživatelů by měla i tak stačit. Na rozdíl od většiny levných telefonů (čestnou výjimkou může být např. Huawei Ascend G300) novinka na první pohled zaujme rozměrným displejem s úhlopříčkou čtyři palce. Vzhledem k použité úhlopříčce bychom však určitě přivítali vyšší rozlišení, než je pouhých 320 x 480 bodů. Uživatelům, kteří však nejsou zvyklí na nic lepšího, ale bude nejspíše dostačovat, což se ostatně dá říci i o zbytku výbavy.

ONE TOUCH 991 black front-right V2.0

V této třídě telefonů zatím nelze příliš očekávat nejnovější Android 4.0 či 4.1, spokojit se proto musíme se starší verzí 2.3 Gingerbread. Opět je ale nutné dodat, že vzhledem k použití slabšího procesoru s frekvencí 800 MHz a 256 MB operační paměti se jedná o rozumnou volbu. Systém nebude tak náročný a běžným uživatelům přesto nabídne vše, co by mohli potřebovat. Vnitřní paměť telefonu nabídne rovněž pouhých 150 MB a nedá se tedy počítat, že by se do ní kromě základních aplikací vešlo cokoli dalšího. Pro multimédia a další data (spolu s aplikacemi, které to podporují) bude nutné dokoupit paměťovou kartu (součástí dodávky bude exemplář se základní 2 GB kapacitou).

Mezi další výbavu tohoto modelu patří dvojice fotoaparátů (zadní s rozlišením 3,2 megapixelu a bleskem a čelní s rozlišením VGA), stereofonní rádio s RDS, GPS navigace či elektronický kompas. Poměrně zajímavě vypadá vzhledem k ceně telefonu datová výbava čítající rychlé mobilní datové přenosy (HSDPA / HSUPA), Wi-Fi 802.11 b/g/n včetně funkce hot-spot pro sdílení internetu do dalších zařízení, či Bluetooth ve verzi 4.0. Pochvalu si rovněž zaslouží použití standardního microUSB konektoru a 3,5mm jacku pro připojení sluchátek.

Aplikační výbava vychází z možností operačního systému Android 2.3 a nabídne všechny jeho běžné funkce a aplikace. Základní softwarovou výbavu rozšířil výrobce několika dalšími programy, z nichž za zmínku stojí např. Layer pro rozšířenou sociální realitu, Office pro prohlížení kancelářských dokumentů, TuneIn pro poslech internetových rádií, Battery Saver pro šetření baterie, Traffic manager pro dohled nad přenesenými daty, či TouPal Keyboard umožňující pohodlnější zadávání textu.

Rozměry telefonu činí 122 x 68 x 10,8 mm, hmotnost je 131 gramů. Telefon bude dodáván v černém a bílém barevném provedení. Napájení je zajištěno akumulátorem o kapacitě 1500 mAh, díky kterému by měl telefon vydržet až 400 hodin v pohotovostním režimu nebo 12 hodin hovoru.

Kromě samotného telefonu a baterie se bude v balení dále nacházet také microUSB kabel s nabíječkou, sluchátka, 2 GB paměťová karta a dokumentace.

Alcatel One Touch Smart 991 bude možné v nejbližších dnech zakoupit za cenu kolem 3000 Kč vč. DPH. Kromě tohoto základního modelu bude k dispozici také varianta One Touch Smart 991D, která disponuje sloty pro dvě SIM karty (DUAL SIM). Její cena se bude pohybovat kolem 4000 Kč vč. DPH.

Stručná charakteristika:

Operační systém
Android 2.3 Gingerbread
Podporované mobilní sítě
GSM Quadband (850/ 900/ 1800/1900)
UMTS 900/2100 (991))
Datové přenosy
HSPA (HSDPA/HSUPA)
7,2 Mbps pro download
5,76 Mbps pro upload
Procesor
800 MHz (chipset MTK 6573)
RAM
256 MB
Uživatelská paměť
cca 150 MB
Displej
Kapacitní, 4 palce, 320 x 480 bodů
Fotoaparát
Zadní s rozlišením 3,2 megapixelu
Čelní s rozlišením VGA
Rozhraní
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
MicroUSB
Bluetooth 4.0
Napájení
Li-Ion akumulátor s kapacitou 1500 mAh
Pohotovostní režim až 400 hodin
Doba hovoru až 12 hodin
Rozměry
122 x 68 x 10,8 mm
Hmotnost
131 g

 

Zdroje: 

Tisková zpráva [Alcatel], alcatelonetouch.com

Diskuse ke článku Alcatel One Touch - do České republiky se chystá další cenově dostupný Android s velkým displejem

Pátek, 24 Srpen 2012 - 18:45 | Jiří Molnár | Přesně tak, úplně jste mi to vzal z pusy. Kdyby s...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 16:53 | Slavo Krupa | dlho čakám na nejaký schopný dualsim smartphone,...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 12:10 | Něrpa | Tři litry za takový šmejd je teda od frantíků...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 11:13 | Archvile | Čudujem sa že ste ešte nenapísali nič o hite...

Zobrazit diskusi