CDR.cz - Vybráno z IT

Alibaba Roewe RX5 - první chytrý automobil s Yun OS

nepřehlédněte
Roewe Rx 5 Main
Dva čínští giganti se spojili, aby vzniklo něco velkého... něco, co změní náš pohled na automobilový průmysl. Vozidla nebudou sloužit pouze k přepravě, neboť se stanou součástí Internetu věcí. První takové SUV jde do prodeje.

Alibaba Group, největší čínský internetový obchod, který spravuje portál Alibaba.com a aukční online server Taobao, po více než roce usilovné práce a testování představuje chytrý automobil Roewe RX5, na jehož vývoji se podílela rovněž největší čínská automobilka SAIC Motor.

Alibaba automobil vybavil operačním systémem Yun OS, který se již objevil v čínských smartphonech, tabletech nebo chytrých domácích spotřebičích. Platforma se neustále vylepšuje a nepřestávají se přidávat nové funkce. Roewe RX5 je kompletně připojený k internetu prostřednictvím systému Yun OS, který v současné době zvládá stahovat potřebné informace, přehrávat hudbu nebo navigovat.

Roewe Rx 5

Kromě uvedeného podporuje platební metodu AliPay, která je v Číně hojně využívaná, nebo umožňuje ovládat drona. S podobným nápadem přišel před nějakou dobou i Renault v rámci konceptu Kwid, kde byl dron integrován přímo do vozidla. Autonomní letoun vás může doprovázet na cestách, ale může se hodit také v krizových situacích, kdy ho vypustíte ven, aby zkontroloval dopravní situaci před vozidlem.

Roewe Rx 5 App

Roewe RX5 bude první masově vyráběný inteligentní automobil na světě. Vůz s rozvorem náprav 2700 mm disponuje rozměry 4545 x 1855 x 1719 mm. Bude nabízen v několika verzích s 1,5l nebo dvoulitrovým přeplňovaným čtyřválcem s manuální nebo automatickou převodovkou a s pohonem předních dvou nebo všech čtyř kol. Zákazníci si jej mohou už nyní předobjednat na čínském serveru Tmall.com za cenu 22 300 dolarů, což je v přepočtu zhruba 540 tisíc korun. Model by měl být dostupný na čínském trhu v průběhu srpna.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Alibaba Roewe RX5 - první chytrý automobil s Yun OS

Středa, 13 Červenec 2016 - 12:33 | John Douberro | Může mi prosím někdo vysvětlit, co je vlastně na...
Úterý, 12 Červenec 2016 - 22:55 | BTJ | Fuj:o) Jen doufejme, ze to tu nejakeho pitomce...
Úterý, 12 Červenec 2016 - 20:28 | petr22 | Alibaba Alibaba - jde to koupit na Alibaba.com s...

Zobrazit diskusi