CDR.cz - Vybráno z IT

Převod papírových knih do čtečky? Stačí fotoaparát a nový software od Amazonu

Kindle Knihy
Chcete u sebe nosit celou svou knihovnu, ale některé tituly se zkrátka nedají v digitální podobě sehnat? Nevadí, digitalizaci můžete provést i sami. Nový software od Amazonu pomocí technologie OCR připraví naskenované tituly pro vaší čtečku.

Prodej elektronických knih a čteček je nedělitelnou součástí podnikání Amazonu. Čtečka Kindle umožní prohlížení zakoupených či stažených knih na displeji postaveném na technologii elektronického inkoustu, což je vlastně taková elektronická simulace papíru běžného. Co ale dělat, když kniha, kterou byste si chtěli přečíst, není v digitálním formátu k dostání?

Kindle Convert 500 X 500

Řešením je v takovou chvíli OCR, neboli optické rozpoznávání znaků. K tomu je nutné nejprve daný text (knihu) naskenovat a poté s pomocí softwaru převést na jednotlivé znaky. Na stejném principu funguje i nový nástroj Kindle Convert.

Aplikace určená pro Windows vás provede postupným naskenováním knihy a poté provede potřebný převod. Výstup poté můžete číst na svých elektronických zařízeních. Ačkoliv to celé zní moc hezky, má to jeden háček - je to otravně pomalé.

Kindle Convert 4 500 X 308Kindle Convert 3 500 X 313

Nejprve budete muset naskenovat stránku po stránce, poté určíte softwaru oblasti ve kterých na daném obrázku rozpoznávat text a poté dojde k samotnému převodu. Až na export do knižního formátu se software příliš neliší od nástrojů ve stylu oblíbeného ABBYY FineReader.

Jednou z výhod je poměrně nízká cena, která je stanovena na 19 dolarů. Pokud bude software fungovat dobře, dal by se použít jako náhrada pro skenování dokumentů.

Kindle Convert 1 500 X 313Kindle Convert 3 500 X 313

TIP na závěr: Vlastníte tištěnou knihu a chcete digitální kopii? Zkuste Bitlit

Pokud se vám v knihovně povalují nějaké ty tituly, které byste chtěli mít i v podobě digitální, zkuste nejprve službu Bitlit. Pouhým vyfocením své knihovny dojde k rozpoznání příslušných titulů a pokud jsou dostupné v digitální podobě, bude vám nabídnuta jejich koupě. Snadné a rychlé.

V tuto chvíli má služba v nabídce kolem 75 000 knih. Z podobného soudku je třeba Amazon Kindle MatchBook, který umožní nákup elektronické verze knihy za pouhých 2,99 dolarů (kolem 70 Kč), pokud jste si předtím koupili papírové vydání na Amazonu.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Převod papírových knih do čtečky? Stačí fotoaparát a nový software od Amazonu

Čtvrtek, 5 Únor 2015 - 15:46 | Daniel Křenský | uz jsem neco takoveho zkousel ale kniha byla...
Středa, 4 Únor 2015 - 22:37 | corwin78 | Jak to vypadá ohledně podpory diakritiky, umi i...
Středa, 4 Únor 2015 - 11:52 | Pety | Nenašel jsem tam stažení trialu. Nevyhodím...

Zobrazit diskusi