CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Americká armáda chce otestovat v roce 2023 superdělo s dostřelem 1850 km

Tak si říkám jestli je to ještě střelba z děla když je to vlastně raketa.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to hybrid děla a rakety, který si bere z obou systémů to užitečnější - nejdřív se raketě dodá pořádný kopanec na začátku takže by doletěla několik desítek kilometrů sama o sobě a proletí nad atmosféru. A teprve potom se zažehne raketový motor, který díky prakticky absenci odporu vzduchu po většinu dráhy může být značně menší. Dopad v vextrémní rychlostí už zařídí gravitace. Vzhledem k dostřelu bude maximální výška střely mezi 80 a 100 km což už je ve vesmíru a jen málokterý systém protivzdušné obrany ji tam bude schopný zasáhnout. A raketa je nejzranitelnější během tzv. fáze akcelerace, kdy stoupá a nabírá postupně rychlost. Tímto způsobem dopravy se možnost zasáhnout ji během této fáze efektivně eliminuje, bude to místo minut maximálně jen pár sekund. A je mnohem těžší určit, kam střela vlastně letí a dopadne, bude mít totiž mnohem širší prostor pro dopad než současná generace.

Z operačního hlediska to má taky samé výhody - zaprvé nálož do děla je výrazně levnější a jednodušší na výrobu i dopravu než nálož do velké rakety, kde poměr mezi objemem a tahem i složení směsi je mnohem citlivější a těžší dosáhnout. A cenou za dostřel je vždy váha a velikost. Tedy zadruhé váha a rozměry - malá raketa je výrazně levnější než její větší bratříčci, schopni doletět tak daleko. Dolet cca 1800 km čistě raketou vyžaduje rozměrově moderně modifikovaný SCUD se dvěma stupni, což je hovado rozměrů i váhy autobusu. Těch se vám do skladiště moc nevejde. Zatímco řekněme tunová nálož a cca půltunová raketa dohromady udělají víc radosti a snadněji se to vyrábí i převáží.

A zatřetí, taky mnohem hůř zasáhne, protože je to manévrující, rychlejší a přitom menší cíl, přičemž jaderná hlavice kolem 50 kT se do ní vejde snadno. Raketa taky bude mnohem pevnější konstrukce než klasické kusy, tedy bude o poznání těžší ji fyzicky poškodit když už ji náhodou budete umět strefit. Dnes je povrch rakety tvořený zranitelným plechem, co aerodynamika při i malém poškození lehce roztrhá a raketu zničí. Ovšem zkuste to samé aplikovat na kompozitní tlustostěnou trubku, co snadno vydrží zásah malým dělem bez výrazného poškození. Vyřadit ji je mnohem náročnější úkol.

A nakonec ten minimální dolet není náhodný protože se +/- shoduje s dosahem čínských protiletadlových/protiraketových systémů. Tedy budete během takové situace taky v relativním bezpečí, bude dost času vyslat vlasní antirakety nebo změnit střeleckou pozici.

Odpovědí číny bude buď vlastní ekvivalentní systém, nebo dnes již vyvíjené/vyvinuté hypersonické střely, schopné doletět na danou souřadnici velmi rychle a překrojit takovou loď jako nůž kostku másla svou fyzickou masou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono to ale nezíská jen výhody. Nevýhodou těch velkých děl bylo vždy to že moc výstřelů nevydržela hlaveň. No a druhou nevýhodou je cena střely. taky bylo dost problém tak velké dělo obsluhovat přesouvat atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na lodní platformě to nebude tak žhavé co se velikosti a problematického přesouvání týká. Tam se vejde věcí :-)... Tohle bude téměř 100% námořní záležitost. Ostatně s dostřelem cca z Prahy do oblasti Irska, severu Švédska, Moskvy a středozemního moře ani nebude potřeba to často přesouvat.

S dostřelem 1800 km se bude jednat o strategickou záležitost, tedy spíše bodový úder a tam se na cenu tolik nehledí. I tak v článku je zmíněná cca 10x nižší cena než u hypersonické střely. Nakonec to bude levné.

Trvanlivost hlavně může být problém ale moderní materiály a vhodné dimenzování velikosti střely to může celkem korigovat. Střela může mít třeba jen nižší stovky nebo i desítky kg a pak už se jedná o klasické dělo. Bude-li to něco jako ráže děla lodí třídy Iowa okolo 30 cm může hlaveň klidně vydržet tisíce výstřelů. Velká přesnost se na začátku navíc nevyžaduje, střela si bude řídit sama ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak je otázka k čemu má být něco takového dobré pokud by to střílelo jen takto "lehké střely" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No přece dostat střelu na vzdálenost 1800 km od tebe bez nebezpečí že by ti přitom sundali letadlo s pilotem a bude to mnohem levnější než vystřelit běžnou raketu či hypersonickou střelu tak máš ekonomicky řečeno za stejné peníze mnohem víc ran na terč.

A není to běžné dělo ale je to označené jako strategické dělo takže konvenčních výbušnin v hlavici bude pomálu, tohle bude střílet atomová vajíčka.

Když v té střele budeš mít byť jen 50 kg na jadernou hlavici, pořád cíl poměrně slušně promažeš, když jich tam doletí za stejné prachy 10 a i když by potivník jednu dvě sundal, všech 10 už nesundá.

I současný laserem vybavený izraelský Iron Dome co ničí bodovým ohřevem minometné granáty letící vzduchem je schopný jich odpálit jen určité množství za sebou pokud letí v řadě za sebou, třeba 6 a sedmý v sérii už doletí na zem. Tedy taková série obtížně zničitelných cílů je vysoce pravděpodobně schopná projít i mnohem modernější obranou než je k dispozici dnes, co bude schopná dosáhnout mnohem dál a ničit cíl letící několika km/s. Možná všechny balistické rakety budou tou dobou už beznadějně zastaralé, protože budou fyzicky tak velké, že už prakticky nikdy k cíli nedoletí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano malé atomové hlavice do 50kg existují, ale ty zas potom nestojí ten zlomek ceny.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V obou případech se jedná o poměrně slušné plýtvání dolarů ale když máš hlavici v ceně X a ponese ji Y nebo 10Y dolarů a přitom bude těžší ji zničit tak je jasné co je levnější/výhodnější :-). Hlavně tam bude protivníkovi chybět ta fáze akcelerace a projektil bude velice malý, tedy už jeho detekce bude obtížná.

A se systémem se musí i cvičit, když střílíš třeba po 50 tisících nebo půl milionu za kus tak to je sakra rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pak ale nesmím spekulovat jak "ušetřím"... Tak jako tak se desítky let vyhazují prachy komínem. Na srovnatelně silného protivníka si to nemohou dovolit použít a na slabého to nepotřebují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle se nedá uvažovat, v této kategorii zbraní se jedná o tzv. účinné odstrašení - oba víte že použitím těch zbraní ztatíte víc než můžete získat a tak je nepoužijete. Když je bude mít jeden, druhý je mu vydaný na milost a tuplem musí sekat latinu.

Třeba ti takový projektil nad protivníkem orientovaným na rakety dá výraznou výhodu :-). A když máš sebemenší výhodu, v průběhu času se ti kumuluje. Jak začneš počítat v desítkách let a tisících a desetitisících střel, i malý rozdíl v ceně ti udělá velký rozdíl, který můžeš třeba investovat do dalšího vývoje a soupeři utéct ještě dál nebo v něčem dalším což tě pak případně stojí zase méně nebo získáš výraznou výhodu. A pokud je kusová cena opravdu desetinová, není co řešit :-).

Ono můžeš to použít třeba i na nevhodnou hlavu státu, kterou tímto projektilem rychle, bezpečně a pořád levně (za jednu ránu... víš kolik tisíc dolarů stojí motohodina vrtulníku s vražedným komandem?) odinstaluješ. A demokracie i svoboda může opět vzkvétat 8-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na odstrašování fakt nepotřebuješ dělo s dostřelem 1400km. Na to ti bohatě stačí ty rachejtle co už má kdekdo a kam vede odstrňování diktátorů jsme měli možnost vidět už několikrát..
Nejvtipnější když stát který se považuje za demokratický nebyl dodnes schopen pochopit že demokracie se lidem nevnucuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sestřelovat ty rachejtle, které má už kde kdo už taky umí kde kdo. Zatímco zničit takový malý velmi odolný objekt už kde kdo určitě neumí.

Politika je úplně jiná stránka hry. Já zastávám názor že politiku mohou dělat ti, co mají vodíkové bomby namířené na země a města svých oponentů, kteří mají obdobné bomby namířené na ně a tak je vůle domluvit se na obou stranách. Ten zbytek už tak nějak více či méně ladí s cíli těch prvních...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty dnešní rozhodně kdekdo setřelovat neumí, jsou rádi když jich setřelí část, což je vcelku nanic když mají jaderné hlavice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha zase kočkopes :) bude je to dělo nebo raketa :) ale tyhle kočkopsy dicky staly za houno :) navíc bych řekl že to bude zcela k ničemu jelikžo jsou rakety které jsou zaprvé učinejší za druho už existují :)
ale u maíku jde halavně o prachy na zbrojení takže vymýšleji kraviny už davno vymyšlené !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.