CDR.cz - Vybráno z IT

Android 5.0 Lollipop je venku už i pro Nexus zařízení. Motorola byla rychlejší

Android Wear 5
OTA update nejnovější verze androidího systému Lollipop je k dispozici pro vybraná zařízení z řady Nexus. Systémový update na „lízátko“ dostala také druhogenerační zařízení Motoroly. A dojde i na wearables.

Systémová aktualizace Androidu 5.0 započala svou první oficiální túru na zařízení, která jsou na trhu nějaký ten pátek. Update by měl v následujících hodinách až dnech dorazit na smartphone Nexus 5 a tablety Nexus 10 a Nexus 7 ve verzi WiFi (jak pro model 2012, tak i pro model 2013). Mobilní telefon Nexus 4 a tablet Nexus 7 s 3G/LTE zatím aktualizaci v této vlně nedostanou - Google však potvrzuje, že se s ní počítá. Již velmi brzy.

Android L Update

Pokud jste vlastníky nějakého z výše podporovaných Nexus zařízení a nechce se vám čekat, až aktualizace sama dorazí, můžete sáhnout po uvolněném kompatibilním firmwaru. Nutno však dodat, že takováto ruční instalace bude mít za následek ztrátu veškerých vašich dat – nezapomeňte proto na patřičnou zálohu.

Zařízení z řady Nexus však nejsou jediná zařízení, která aktuálně Lollipop dostávají. V těsném závěsu po oficiálním uveřejnění nexusího image firmwaru jako první začala valit prostřednictvím OTA Android 5.0 společnost Motorola, a to konkrétně pro zařízení Moto G (druhá generace). Vzápětí se potvrdila dostupnost i pro druhogenerační smartphone Moto X.

Je velmi pozitivním zjištěním, že jsou ostatní výrobci schopni (pokud chtějí) nabídnout svým uživatelům velmi flexibilně vlastní verzi firmware po oficiálním uvedení, a dokonce tím i případně předstihnout i samotná zařízení Google (Nexus zařízení jako klíčový vývojářský nástroj).

TIP: Vlastníte-li Nexus 5 a máte strach, že aktualizací přijdete o pro vás podstatný root zařízení, můžete použít poslední verzi aplikace Chainfire’s CF-Auto-Root, která je s Android 5.0 „kompatibilní“.

Lollipop se chystá i na Android Wear

Telefony, tablety, TV boxy a minipočítače nebudou jediná zařízení, na které si Lollipop brousí drápky. Google chystá již velmi brzy pustit ven i systémový update pro Android Wear – typicky chytré hodinky (smartwatch) jako Motorola Moto 360 či LG G Watch.

Android Wear 5

Z podstatných novinek, které jim přinese, zmiňme pokročilého správce uživatelského úložiště (které aplikace či data zabírají nejvíc místa), lepší sledování baterie (která aplikace je nejvíc nenasytná – odhadnutí výdrže) či podpora pro nastavení jasu displeje (režim kino či přímé slunce, viz obrázek výše).

Zdroje: 

1, 2, 3

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Android 5.0 Lollipop je venku už i pro Nexus zařízení. Motorola byla rychlejší

Čtvrtek, 13 Listopad 2014 - 12:07 | eukalyptus eukalyptus | Nadpis je trochu nepresny, Nexus 9 se prodava s...

Zobrazit diskusi