CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Arabové vyslali na Mars vlastní družici za necelých 5 mld. Kč.

Jestli to bylo včetně startu japonské rakety, tak družice vyšla sakra levně.

Jinak družice je mnohem lehčí, váží cca 600 kg. Zbytek do těch 1,5 tuny váží palivo. Pro orbitální a brzdné manévry, kterých nosná raketa (stupeň) sama není schopna (to je typické pro západní rakety, které postrádají sofistikované orbitální bloky jako je Briz nebo Fregat a všechna tahle delikátní práce je na družici samotné).

Taky je trochu přitažené za vlasy tvrdit, že ji udělali v tom Arabském centru. Většinu práce udělala univerzita v Coloradu a Japonci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi taky sofistikovaný orbitální blok. Už vidím, jak ti Fregat manévruje u Marsu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phobos-grunt

dostuduj se, tajtrlíku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Fobos-Grunt nikoli manévroval, ale právě že nemanévroval, a nikoli u Marsu, ale u Země. Takže to srovnání s nedefektními západními sondami manévrujícími u Marsu docela kulhá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jsi nebyl zaslepený, tak by jsi si všiml, že nesrovnávám sondy. Jinej debil zpochybnil, že by Fregat byl určen k manévrům u Marsu a já jen na misi, která jej využívala dokázal, že to prostě není pravda. její selhání nic nemění na faktu, že Fregat má mnou tvrzené určení.

Moje původní připomínka byla pak o tom, že Západní koncepce dělá satelity podstatně těžší a hmotnější, než Východní koncepce, protože zatímco u Východní koncepce je v hmotnosti sondy jen sonda a korekční motorky s palivem, tak v případě Západní koncepce je tam ještě ohromné množství paliva a velké motory pro orbitální a meziplanetární manévry. Proto je sonda Al Amal v podstatě trpaslík s nějakou mokrou hmotností 600kg, zbytek do těch 1500kg je de facto integrovaný "fregat".
Důvod jiné koncepce je pak dán tím, že Západ má vrchní vodíkové stupně (které jsou velmi efektivní), ale Rusko je nemá (něco vyvíjí, ale asi jako Nauku, 20 let práce a výsledek nikde).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fobos-Grunt ale nepoužíval k "manévrům u Marsu" Fregat. Fobos-Grunt použil konstrukci odvozenou od Fregatu především k vyslání sondy z nízké oběžné dráhy Země na meziplanetární dráhu, z důvodu nedostatečného výkonu ruských raket (americké sondy takové řešení nepotřebují, protože Američané mají mnohem výkonnější Centaur, a brzy budou mít pro Rusy nepředstavitelně výkonný Centaur V). Následně pak zbytky paliva měl použít k počátečnímu brzdění u Marsu, ale to je asi tak všechno.

Ve skutečnosti díky integraci kusů Fregatu byl třeba zrovna Fobos-Grunt byl velice těžká sonda. Kde jste vzal, že západ dělá "podstatně těžší a hmotnější satelity", když za ně většinu práce odedře horní stupeň výkonné nosné rakety, to tedy skutečně netuším. Ze západních sond byl co do suché hmosnosti těžší snad jen Cassini-Huygens, ale ten letěl k Saturnu a jeho část přistála na Titanu, takže mu tu hmotnost vzhledem k extrémní misi snad můžeme odpustit. Co do celkové hmotnosti si nevybavuji žádnou meziplanetární sondu, která by se sondě Fobos-Grunt třeba jen přiblížila.

Tedy situace je vlastně přesně opačná, než tu tvrdíte - "východní" sondy postrádají "sofistikované orbitální bloky" jako je Centaur, a tak se musejí uchylovat k nouzovým improvizovaným řešením typu "sonda se na translunární (Chandrayaan-2)/meziplanetární (Mangalyaan, Al-Amal) dráhu pošle sama", která vedou k mnohem větším hmotnostem sond, než mají jejich západní ekvivalenty. Jak se vám to podařilo takhle dokonale převrátit je pro mě záhada.

Ani netuším, jak jste přišel na to, že Al-Amal má integrovaný Fregat. To asi bude nějaký sen z opiové dýmky, protože do 550 kg suché hmotnosti sondy Al-Amal se ani modifikovaný Fregat určitě nevejde, natož aby se tam vešel ještě s nějakým vědeckým nákladem. Co by navíc dělal dvousložkový Fregat v sondě poháněné jednosložkovým palivem je snad ještě větší záhada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tajtrlíku, řekni, která ruská/sovětská sonda uspěla při misi k Marsu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mars 2,3,5,6...

Ovšem nějak nevidím souvislost s tím, že Rusko používá sofistikované orbitální tahače typu Fregat, který je schopen manévrovat u Marsu (což jsi při své nezměrné debilitě zpochybnil).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Žádný Fregat u Marsu nemanévroval. Tolik k tvé nezměrné debilitě :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty jsi netvrdil, že tam nikdy nemanévroval, ty jsi tvrdil, cituji : "Už vidím, jak ti Fregat manévruje u Marsu..." tato věta má jediný výklad a to ten, že dle tebe toho nebyl a není Fregat schopen. Což je lež, kterou jsem ti dokázal tím, že jsem ti připomněl misi, kde Fregat k tomuto byl zamýšlen.

Kdyby jsi nebyl zmrd, tak by jsi alespoň držel hubu. Ovšem kdyby byly ryby v prdeli, nebylo by třeba rybníka, že ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fregat toho zjevně schopen není. To je ten rozdíl mezi teorií a praxí.
Od proruskýho vola se nenechám urážet, protože jsem mu šlápl na kuří oko. Takže si kecy typu zmrd nech pro své ruské kamarády, pokud ti dřív nerozbijou hubu. Je zajímavé, jak tahle ruská svoloč začne okamžitě prudit, když se poukáže na její neschopnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

neschopnost jsi prokázal ty. Vyjma neschopnosti přiznat chybu (u zmrda tvého formátu nepřekvapivé), také neschopnost držet hubu a dělat že nic (to už je i pro zmrda tvého formátu překvapující) a to vše počato prostou nevědomostí, že Fregat je schopen manévrovat u Marsu (a ne jen tam).
Ovšem prapůvodní příčina je ve tvém charakteru (respektive jeho úplné absenci), jak zde prokazuješ už dlouhé roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fregat nejenže není schopen manévrovat u Marsu – on někdy není schopen manévrovat ani u Země. ;) http://www.russianspaceweb.com/meteor-m2-1.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Další debil do počtu. Takže to, že se ti občas vysype auto znamená, že není žádné jiný vůz toho modelu schopen jezdit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Další debil do počtu."

Těší mě, ale nemusíte to s tou sebekritikou tak přehánět.

"Takže to, že se ti občas vysype auto znamená, že není žádné jiný vůz toho modelu schopen jezdit?"

Ne, to znamená, že auto, které má problémy s jízdou po ulici, asi vůbec nepojede v náročnějším horském terénu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skutečně to vyvinuli a nebo nakoupili za petrodolary?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakoupili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'emiráty vyslali' - to je v jakém jazyce - maďarsky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte-li na mysli severní Uhry, pak v podstatě ano... ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.