CDR.cz - Vybráno z IT

Armádní robot od MIT po posledním upgradu umí skákat přes překážky

Robogepard Skoky
Inženýři z MIT představili veřejnosti koncem května vylepšenou verzi svého robogeparda. Ten díky novému algoritmu nyní dokáže překonat pomocí skoku menší překážky v cestě, aniž by zakopl a upadl na zem. Tedy alespoň ve většině případů.

Vědci z MIT naučili robogeparda překonávat překážky přímo v terénu, bez externích kabelů v laboratoři, které sloužily k napájení elektroniky robota. Robot nyní po upgradu dokáže detekovat a přeskakovat různé překážky až do výšky 40 cm. Robogepard rozpoznává překážky díky detekčnímu systému LIDAR (jedná se o měření vzdálenosti na základě výpočtu rychlosti odraženého pulsu laserového paprsku od snímaného objektu). Obdobným detekčním systémem jsou například vybaveny samořídící automobily.

Při testování se úspěšnost robota v překonávání překážek v tělocvičně pohybovala kolem 90 %. Při testech, kdy robot běžel na běžícím pásu a do cesty mu byly náhodně přidávány překážky, byl o něco horší. Tam dosáhl úspěšnosti jen 70 %. Na druhou stranu při testech v tělocvičně mohl robot detekovat překážky s větším předstihem, než u běžícího pásu, kde ho od náhodné překážky pro detekci dělil přibližně jeden metr. Inženýři z MIT ale očekávají, že časem se úspěšnost ještě zlepší. Ačkoliv gepard může běžet rychlostí přes 110 km/h, tak jeho robotický kolega zatím překonává překážky při rychlosti 8 km/h.

 

Projekt robogeparda podporuje a zároveň i na něho dohlíží armádní agentura DARPA. Takže robot by se mohl časem objevit na bojišti. Sice ne jako jako robot zabiják, ale podobně jako robotická mula by mohl nosit vojákům výstroj a zásoby, a to i na těžko přístupná místa, kde by mohl využívat své skoky na překonávání překážek. Samozřejmě do té doby bude rychlejší a bude umět překonat větší překážky.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Armádní robot od MIT po posledním upgradu umí skákat přes překážky

Středa, 3 Červen 2015 - 09:41 | naggeerr | Nejspíš u těžce raněnýho :) Ale nejlepší je...
Úterý, 2 Červen 2015 - 19:00 | HKMaly | IMHO protoze se u geparda inspirovali pri...
Úterý, 2 Červen 2015 - 17:02 | DRK | Nevím proč tomu říkají "robogepard",...

Zobrazit diskusi