CDR.cz - Vybráno z IT

Babel Generator vytvoří za sekundu esej, která oklame známkovací programy

writing.jpg
V Americe je možné snad opravdu všechno. Učitelé mají na známkování "roboty", sami se kontrolou nezatěžují. Tak proč toho patřičně nevyužít. Váš počítač vám totiž do sekundy může vygenerovat esej na jedničku. Aspoň tedy podle známkovacího softwaru...

Les Perelman, bývalý ředitel výuky psaní na americké univerzitě Massachusetts Institute of Technology (MIT), vytvořil software, jenž dokáže vygenerovat esej za jednu vteřinu. Program se jmenuje Basic Automatic BS Essay Language Generator, zkráceně Babel Generator, a kromě Perelmana se na něm podíleli studenti MIT a Harvardu.

Babel Generator dokáže zcela od nuly vygenerovat esej za méně než jednu sekundu. Potřebuje k tomu pouze tři klíčová slova. Výsledný text je sice gramaticky správný, ale jeho obsah nedává smysl. Cílem projektu totiž nebylo vytvoření dokonalé eseje, která by oslnila lidského čtenáře, ale textu, který je schopen oklamat jiná zařízení. Generátor Babel byl navržen tak, aby dokázal, že aplikace pro strojové zpracování a vyhodnocení textů nepracují efektivně, jelikož nedokáží analyzovat správnost napsaných údajů. Jednoduše řečeno, jsou to stroje, které neumí číst a vnímat význam napsaného textu jako skuteční lidé.

perelman_and_mit_team.jpg

Les Perelman (vlevo) a jeho tým

Automaticky vygenerované eseje získaly po kontrole lingvistickým softwarem MY Access! průměrnou známku 5,4 ze 6, přičemž šestka označuje nejlepší možný výsledek. Mnoho starších studií odhalilo, že automatizované nástroje na opravu seminárních prací známkují zhruba stejně jako jejich lidské protějšky. Proto se automatické známkovací programy začaly na mnoha školách využívat. Navíc písemné práce oznámkují mnohem rychleji než učitelé.

Perelman již dříve ošálil zaběhnutý známkovací algoritmus esejí, na kterou aplikoval několik prostých triků. Stačilo použít dlouhá souvětí s dlouhými slovy a zvýšit četnost spojovacích výrazů (např. ale, však,...). Někteří vývojáři se dokonce snaží vytvořit takový automatizovaný systém, který by dokázal napodobit známkování podle stylu konkrétního profesora.

Perelman svou názornou ukázkou nechce absolutně vymýtit uvedené programy ze škol. Chce, aby profesoři a známkovací systémy pracovali společně. Nikoliv aby zcela nahradily člověka.

Holt stroje neumí všechno, tak jim nedávejme práci, která není v jejich silách...

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Babel Generator vytvoří za sekundu esej, která oklame známkovací programy

Neděle, 11 Květen 2014 - 12:52 | Duck Daffy | Jakápak demagogie? Vy svým textem de facto...
Středa, 7 Květen 2014 - 12:57 | DRK | Klasická demagogie, kde prosimvás jsem psal něco...
Středa, 7 Květen 2014 - 01:39 | Duck Daffy | A vy si myslíte, že "zpětná vazba"...
Sobota, 3 Květen 2014 - 10:29 | DRK | Smysl (toho předmětu, nikoli celé školy) je stále...
Pátek, 2 Květen 2014 - 18:27 | Noxik | Evidentne jsou na te skole zbytcni jak studujici...
Pátek, 2 Květen 2014 - 10:24 | DRK | Být studentem na takové škole a vědět, že esej...

Zobrazit diskusi