CDR.cz - Vybráno z IT

Babuino přemění váš smartphone v bezdrátový ovladač počítače či televize

Babuino - úvodní foto
Jedná se o zařízení velikosti flash disku, které připojíte skrze USB port k počítači nebo chytré televizi a během chvilky předělá váš chytrý telefon v bezdrátový ovladač. Dotykový displej tak nahradí myš i klávesnici zároveň.

Pokud hledáte univerzální přístroj, s jehož pomocí můžete ovládat vaši televizi, počítač či jiné zařízení z pohovky a místo hromady ovladačů si přejete použít váš chytrý telefon, budete právě vy jedním z potenciálních zájemců o toto nové zařízení s označením Babuino. Přišla s ním skupina nadšených vývojářů, nasadila mu cenu 25 dolarů (asi 500 Kč) a nyní čeká na dostatečný zájem zákazníků, aby mohla pokročit k jeho masové výrobě. Konkrétně potřebují docílit částky 40 000 amerických dolarů u předobjednávek a to do 18. srpna tohoto roku.

Babuino - notebook

Babuino obsahuje řadič Atmel ATXMEGA128A1 a také podporu bezdrátového Bluetooth spolu s infračervenou diodou a k dispozici bude ve dvou provedeních. První verze Stick vypadá jako klasický USB flash disk s průhledným plastovým tělem. Druhá varianta s názvem Board je pouze deska bez krytu, která má vyvedené konektory (piny) pro propojení s externím hardwarem. Jejich cena bude stejná a je tak pouze na vás, jaký typ se vám hodí více.

Konečně se dostáváme k samotnému použití, které je údajně rychlé a velmi snadné. Babuino propojíte s počítačem skrze USB port a jediné kroky, které musíte následně udělat, jsou spuštění aplikace a propojení obou zařízení přes bezdrátové Bluetooth (nebo infračervenou diodu, pokud ji váš miláček vlastní). Nyní už ovládáte počítač telefonem – z jeho displeje se ve své podstatě stane touchpad, kterým řídíte pohyb kurzoru na obrazovce. Rovněž můžete vkládat text přes softwarovou klávesnici vašeho telefonu.

Babuino - tablet

Obě role ale můžete také prohodit – k telefonu připojit Babuino za pomoci redukce z microUSB na USB (OTG kablík) a tak jej ovládat počítačem. To zní zprvu možná trochu nelogicky, využití ale rozhodně nalezneme vzhledem k tomu, že se mezi prostředím počítače a telefonu můžete snadno přepnout a využít tak například funkci kopírování a vložení.

Velmi lákavé je také to, že je multiplatformní. Kromě operačního systému Windows podporuje také linuxové distribuce, OS X a iPhone či iPad (s jailbreakem) od Applu. Počítač, televize či jiné zařízení, které chcete telefonem ovládat, nepotřebují ani žádné speciální ovladače a jedinou podmínkou zůstává, že na vašem telefonu musí běžet operační systém Android - pro ostatní systémy zatím aplikace není. Samotný firmware Babuina je navíc open source.

Babuino - moduly

Pokud tedy dosáhnou předběžné objednávky tohoto zařízení hodnoty 40 000 dolarů, dostane se v tomto konečném provedení do výroby a dočkat bychom se ho mohli ještě v říjnu tohoto roku. Objednat si ho můžete samozřejmě i vy pod tímto odkazem. Jestliže požadované hodnoty nedosáhne, bude to dle mého názoru opravdu škoda a přijdeme tak o levné a funkční zařízení, které udělá z vašeho telefonu za pár sekund jednoduchý dálkový ovladač.
 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Babuino přemění váš smartphone v bezdrátový ovladač počítače či televize

Pondělí, 24 Červen 2013 - 14:37 | HKMaly | Presne. Dalkovy ovladac pres bluetooth pusobi tak...
Pondělí, 24 Červen 2013 - 10:56 | Archvile | Určite by ma viac potešilo keby montovali do...
Pondělí, 24 Červen 2013 - 06:16 | Misko Uško | neviem tiez mi to pripadna dost nezmyselne....ved...
Pondělí, 24 Červen 2013 - 02:18 | Chroustostroj | Nemyslím si, že by to byla nějaká bomba. Už...

Zobrazit diskusi