CDR.cz - Vybráno z IT

Baterie od Ericssonu vydrží až 10 let

Ericsson spolu s AT&T a výrobcem čipů Altair představili úspornou funkcionalitu LTE Power Saving Mode určenou pro čipové platformy zařízení propojených v rámci internetu věcí (IoT).

Technologická novinka dokáže prodloužit životnost baterií na dosud nepoznanou úroveň - hovoří se až o deseti letech při běžných způsobech využití a provozu.

  • Dlouhá životnost baterie je klíčová pro množství zařízení fungujících v rámci internetu věcí. Rozhodující jsou nízkonákladová instalace a údržba.
  • Více než desetiletou životnost baterie na nových LTE chipsetech umožňuje funkcionalita LTE Power Saving Mode.
  • První ukázka proběhla na konci října v USA a funkcionalita bude součástí produktů společnosti Ericsson už příští rok.

Jde vlastně o aplikaci, která zařízením umožní na hodiny i dny přejít do úsporného režimu a provozní režim aktivovat pouze v případě potřeby. Pro zařízení, která potřebují pouze občasný kontakt se sítí je to tedy velmi efektivní a energeticky úsporná funkce. Aplikace je schopna spolupracovat s GSM i LTE standardy mobilních sítí.

Dlouhá životnost baterie je nevyhnutelným předpokladem pro fungování velkého množství IoT aplikací. Mnohé z nich jsou umístěny na těžko dostupných nebo odlehlých místech a jejich bezchybné fungování je podmíněno přijímáním energie z baterií. Častá výměna baterií je však zbytečně drahá a náročná. Mnohá zařízení a aplikace musí vydržet bez nutnosti vyměňovat baterie a vykonávat pravidelnou technickou údržbu po celou dobu své životnosti.

Thomas Norén, viceprezident Ericssonu a šéf divízie Radio Product Management dodává: "V Ericssonu se snažíme efektivně pracovat s výzvami, které přináší životnost baterií a prodlužovat jejich službu využitím softwarových nástrojů. Pokračující standardizace nízkonapěťových a nízkonákladových LTE modulů či zařízení, která jsou specificky zaměřená na IoT aplikace odstartuje ještě silnější růst LTE segmentu. Společnosti AT&T a Ericsson jsou odhodlané společně pokračovat ve zdokonalování LTE technologií pro internet věcí a podporovat brzký nástup takových řešení. Ta by měla být součástí ultra low-cost aplikací už v roce 2016."

Tagy: 
Zdroje: