CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Bill Gates uznal, že Microsoft usnul na vavřínech se vstupem na mobilní trh

Doporucuji autorovi si nejdrive precist clanky na ktere odkazuje ve zdrojich at priste nevyplodi dalsi kopu hnoje jako je tento clanek. Rozhodne tam neni: "A totiž, že Microsoft nebyl první při tvorbě vlastního operačního systému pro mobilní zařízení a zaspal nově vznikající odvětví průmyslu."
Microsoft mobilni os mel jeste pred iphonem a androidem. Porad je na youtube video jak se Ballmer vysmeje applu po predstaveni iPhone. Litaji tam od nej hlasky o nejdrazsim telefonu co nema sanci zatimco microsoft prodava miliony windows mobile...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, je otázka, co ty mobilní Windows vlastně byly. Podle mě spíš zmenšená wokna než systém, který se dal dobře ovládat na mobilním zařízení. Z tohodle hlediska na to Andoid i Apple šly od začátku líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne. Prave proto ze ty puvodni mobilni windows byly spatny, tak je apple a google prevalcoval. A to je presne to o cem je ten puvodni rozhovor s Gatesem. Ze lituje, ze neudelali neco jako android. Ze zaspali nastup novych mobilnich systemu a nedokazali na to vcas reagovat adekvatni odpovedi. Ze prenechali googlu trh za 400 miliard dolaru, ktery mohli byt microsoftu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows CE i Mobile dovolili Microsoftu mít před konkurenty obrovskou výhodu díky široké uživatelské obci i historické zavedenosti na trhu . Bohužel díky tomu, jak se k mobilním systémům Microsoft zachoval a jak dokázal, že vzájemná kompatibilita jej naprosto nezajímá, protože on přece přináší inovace s každou novou verzí ...tato utopistická vize jej nakonec stála místo lídra mobilních OS . A bohužel nelze nevidět analogii v tom co teď provádí s desktopovým OS ( o Indii v Microsoftu ani nemluvě) ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On by ten Windows na mobilu možná byl i úspěšný, kdyby se k němu sám Microsoft nejednou neotočil zády. Byla tu stará před Applí platforma (do verze 6.5), tu zařízl když přinesl Windows Phone 7, zpětná kompatibilita žádná. Tady by se mu to možná dalo ještě odpustit, ale ne to co následovalo.
Windows 7 zažíznut kvůli Windows 8. Zpětná kompatibila? Nula.
Windows 8 zaříznut.
Windows 10, hurá. Opravdu hurá po tom co lidi viděli co dělá se starýmí systémy? Se ani nedivím, že to už nikdo nekupoval a skončil v propadlišti dějin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam nejde o to, jestli se ke komu otočil kterým směrem, ale spíš o to, že za peníze si prostě všechno nekoupíš. Pokud má vzniknout něco jako operační systém, neznamená lití miliard automaticky úspěch, protože nakonec je to pár (desítek) borců a holek, kteří na tom reálně dělají, kteří musí tvořit dobrý tým na odborné i lidské úrovni. Přidáním dalších 8000 co já vím Indů do toho týmu se to posune tak akorát do kytek, stejně tak nepomůže, když těm lidem dáme po deseti milionech dolarů za rok ve výplatě.

A toto v MS prostě (asi) neumí a na tom pohořeli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší na tom je, že kvůli svému mobilnímu systému dojebali desktop ve verzi Windows 8 a následky toho se táhnou dál i do Win10.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je IMHO zcestný názor. Desktop překopali kvůli ovládání dotykem - a to dalo vzniknout nové třídě PC 2v1, navíc to umožnilo používat Windows na tabletech. Řekl bych, že se jim to vyplatilo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo i ne...
je super ze ma android/apple konkurenci (nemyslim to ted nijak zle, proste diky konkurenci se muze pak zakaznik jen smat).
Ale proste si nejak porad nedovedu predstavit ze bych v krame sahl po windows-tabletu... (mel jsem windows telefon(y) a bohuzel pachut zustava... a s ni i neduvera v mobilni reseni od MS :( ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft prostě zaspal dobu a nenaslouchal veřejnosti tak jak by se dnes už slušelo . Inovace které provedl byly kontroverzní a takové Metro stálo nejen životaschopnost lídra mobilního trhu ( Nokii ) ale ohrozilo i budoucnost celých Windows na desktopech .
Poslední Windows , kde jste pánem stroje jsou Windows 7. Pokud si to Microsoft neuvědomuje a nezmění svůj přístup , půjdou win z cesty linuxům nebo i androidu a to po zásluze ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tu nejde jen o samotný OS. V tomto případě jde i o celý ekosystém. Právě provázanost mobilních zařízení s celou plejádou různých služeb dělá z mobilního OS použitelný ekosystém. Takže z mého pohledu MS nezvládnul tuto část domácí úlohy. Ostatní "drobnosti" v rámci OS jsou jen kosmetickými chybičkami, které by se postupně u/opravili. Ani Android nebyl (a není) dokonalý, ale nešel cestou násilného vnucování, uživatele si postupně vychoval a naučil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.