CDR.cz - Vybráno z IT

Biometrický implantát monitoruje odmítání transplantovaných orgánů

Zdroj: Shutterstock

Transplantace orgánů je pro mnohé lidi jedinou a poslední možností na záchranu jejich života. Nic ale není zcela ideální a bez komplikací, protože lékařský tým nejdříve musí najít vhodný dárcovský orgán. Ten se pak musí pomocí několika hledisek porovnávat s hodnotami pacienta, aby se minimalizovalo riziko, že pacientovo tělo odmítne darovaný orgán.

Občas se ale i přes pozitivní ukazatele stává, že tělo pacienta orgán nepřijme. Pak nastává velký problém a celá řada komplikací. Zpravidla jde o boj o pacientův život. Proto přišel tým vědců z Northwestern University s novým bioelektrickým implantátem, který dokáže detekovat teplotní flutkuaci, která se zpravidla objevuje krátce před tím, než tělo začne odmítat transplantovaný orgán.

Jeho nespornou výhodu je i tloušťka, která je pouhých 220 mikrometrů. Revoluční technologie senzoru umožňuje jeho umístění přímo na vazivovou vrstvu ledviny, známou jako ledvinové pouzdro, která chrání a obklopuje transplantovaný orgán. Senzor neustále monitoruje změny v průtoku krve a teploty.

Zdroj: Shutterstock

Jeho vestavěný teploměr dokáže zachytit i nepatrné zvýšení teploty o 0,004 stupně Celsia. Jakmile senzor zaznamená nesrovnalost, přenáší informace prostřednictvím Bluetooth pacientovi nebo lékaři, kteří mohou reagovat pomocí chytrého telefonu nebo tabletu. Zvýšení teploty obvykle naznačuje zánět, což může být prvním signálem odmítnutí transplantátu.

Tento senzor byl primárně navržen pro transplantace ledvin, může ale být potenciálně využit i pro další orgány, jako jsou játra a plíce. Transplantace ledviny jsou v USA stále častější a často jsou jedinou nadějí pro pacienty závislé na dialýze. Podle American Kidney Fund může akutní odmítnutí transplantované ledviny postihnout pět až dvacet procent pacientů do měsíce po operaci.

Včasné zjištění odmítnutí transplantátu je kritické, protože indikuje, že imunitní systém těla považuje nový orgán za cizí a začíná jej napadat. Rychlá detekce odmítnutí umožňuje lékařům rychle reagovat a zachránit nový orgán. Podle vědců z Northwestern University dokázal jejich senzor varovat o odmítavé reakci o celé tři týdny dříve než stávající monitorovací metody. V současné době se pro detekci odmítnutí často používá biopsie, což zahrnuje odebírání vzorku tkáně z transplantovaného orgánu a následnou laboratorní analýzu. Tato metoda je však invazivní a může způsobit komplikace, včetně krvácení a zvýšeného rizika infekce.

I přes inovativní pokrok, který tento nový senzor představuje, tak musí ještě projít klinickými testy na lidech, než bude dostupný na trhu. John A. Rogers, odborník na bioelektroniku z Northwestern University, který stál za vývojem tohoto zařízení, uvedl, že tým momentálně zkoumá možnosti dobíjení mikro knoflíkové baterie, aby bylo dosaženo dlouhodobého provozu implantátu.

Diskuse ke článku Biometrický implantát monitoruje odmítání transplantovaných orgánů

Žádné komentáře.