CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Bionická ruka i-Limb Ultra - zaměřeno na lidskost

skoda ze v te ruce neni cit jina je to super ani to moc nestoji jeste to chce napojit na nervovou soustavu aspon zakladnim spusobem....a poradne skalibrovrat:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jake svaly zase? To nemuzou detekovat primo elektricke impulsy v nervech? I kdyz, pravda, vetsina svalu pro pohyby prstu je stejne v predlokti ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohou, ale nedosahuje se během rehabilitace takových výsledků, mnozí jsou rádi, když zvládnou sevřít a povolit. Naopak tato metoda snímání svalů umožňuje představováním si a snahou o pohyb již neexistující dlaně (jako jsou například základní pohyby: otočit dlaň k zemi, k nebi, gesto stop, mávání dlaní, ... při kterých dochází k určitým malým, avšak navzájem od sebe rozpoznatelným pohybům zbylých svalů) ovládat celou paletu pohybů. U každého je to trochu jiné v závislosti na možnostech, ale pro příklad otočení dlaně dolů sepne dva prsty (ukazovák a palec), otočení dlaně nahoru tři prsty, gesto stop sepne celou ruku a mávání ji ze všech třech vyjmenovaných stavů uvolní. Přičemž intenzita pohybu, jeho prudkost (pokud to tak lze říct) a případně počet opakování ve sledu vytváří kód pro "firmware", který řekne ruce co má zrovna udělat. A tak uchopení flašky piva může pro toho člověka znamenat představovat si (a zároveň se snažit o) mávání a pak dvakrát gesto stop (pro pevný úchop). A uchopení sklenice sektu mávání a jednou otočení dlaní k nebi (tříprstový lehký stisk). Proto se o tom mluví jako o učení se hrát na hudební nástroj - pokud chci na kytaře vyloudit nějaký konkrétní akord, musím ji uchopit prsty konkrétním způsobem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prave mi neni jasne, proc by pro toho cloveka melo byt snazsi nejake mavani a dvakrat stop misto toho, aby se sepnuti dvou prstu delalo predstavenim toho jak sepnes dva prsty. Zvlast u lidi, co o tu ruku presli cerstve, snad ty nervy jeste neumreli, ne? Nebo je to tim, ze ty "normalni" pohyby jsou prilis tezce zachytitelne a proto se musi takhle prehanet?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

pane autore, jsou to opravdu proStetika? Nemaji to nahodou byt protetika? Prostata je neco uplne jineho, to zjistite az vam bude okolo 50 :-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

oh, moje chyba, autor je vlastne autorka, takze te se prostata opravdu netyka :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba se jí to bude týkat zprostředkovaně, mně manželka taky nadává, proč ji budím :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.