CDR.cz - Vybráno z IT

Casetop: Přeměňte váš telefon v notebook

Casetop - úvodní foto
Nadějný Kickstarterový projekt s názvem Casetop předělá váš telefon v pracovní notebook, respektive spíše přidá jeho hlavní přednosti: větší 11" displej a plnohodnotnou klávesnici. Stále ale budete pracovat s telefonem a vašimi daty.

Výkon a funkční výbava dnešních chytrých telefonů by se dala s trochou nadsázky srovnat s méně výkonnými notebooky či stolními počítači. (Asi málo kdo by si tuto skutečnost dokázal představit například před deseti lety). Co ale tento výpočetní potenciál v mobilních telefonech přiškrcuje, je malý displej s dotykovým ovládáním či titěrná hardwarová klávesnice - samozřejmě kvůli rozměrům přístroje. Notebook tyto nedostatky sice vyřeší, telefon ale nenahradí a vám pak nezbývá než synchronizovat svá data pro aktuálnost na obou přístrojích. Nabízí se tedy otázka, jak spojit výhody notebooku s telefonem ale stále používat jedno zařízení.

Casetop - img2

Jedním z takových řešení jak předělat smartphone v notebook je i dnes popisovaný a nadějný projekt Casetop, který vzniká pod záštitou Kickstarteru. Právě teď se nachází ve fázi, kdy čeká na dostatečnou finanční podporu pro zahájení jeho výroby. Pokud ji získá, mohli bychom se jeho uvedení na trhu dočkat už v prosinci tohoto roku. Casetop ale není prvním zařízením takového druhu – podobně koncepčně řešená byla například Motorola Lapdock či první verze Padfone od ASUSu.

Na první pohled vypadá tělo jako běžný notebook či spíše netbook. Pod klávesnici ale najdeme místo touchpadu jakýsi výsuvný šuplík, do kterého telefon vložíte a následně připojíte. K tomu, aby držel na místě a neujížděl, slouží protiskluzová guma nalepená na přední hraně základny.

Casetop - img1Casetop - img3

Casetop není poháněn žádným vlastním hardwarem, je pouze propojen s telefonem a na 11,1" displej s HD rozlišením zrcadlí uživatelské rozhraní vašeho smartphonu. Kromě většího displeje nabídne i plnohodnotnou klávesnici (bez numerického bloku), dvojici reproduktorů a také vlastní šestičlánkovou baterii s kapacitou 56Wh, která může zároveň telefon dobíjet a slibuje tak díky tomu až třikrát prodloužit dobu používání telefonu. Ten, když připojíte k základně, se přepne do role dotykového touchpadu, který vznikne právě z dotykového displeje vašeho telefonu. Šušká se také, že pokud sklidí Casetop velký ohlas, mohl by v budoucnu dostat displej s FullHD rozlišením a dotykovým ovládáním.

Jakýmsi lákadlem této "nadstavby" pro váš telefon je multiplatformost: podporuje řadu smartphonů s Androidem, telefony iPhone od Apple či přístroje s Blackberry 10. (Zařízení s Windows Phone zatím kvůli absenci video-výstupu podporována nejsou.) Ke vzájemnému propojení pak poslouží buďto HDMI, microUSB nebo MHL port. Kromě těchto konektorů skýtá základna ještě USB 2.0 a audio výstup v podobě zdířky na 3,5mm jack. Samotná hardwarová klávesnice se ale s telefonem propojuje skrze bezdrátovou technologii Bluetooth, takže ji lze teoreticky používat pro psaní textu i bez použití většího displeje - bez zapojení do Casetopu.

Displej 11,1" LED LCD, 720p (1280 x 720px)
Klávesnice Plnohodnotná, 78 kláves
Audio 2x 1W reproduktory
3,5mm jack
Konektivita HDMI
MicroUSB 2.0
MHL
USB 2.0 (vždy napájen)
Bluetooth 3.0
Akumulátor 56 Wh, šestičlánkový
Tloušťka 20,3mm - zavřený
9,3mm - základna
Cena cca 5000 Kč

Zda-li vás tento koncept jakési dokovací stanice s velkým displejem a klávesnici pro váš telefon zaujal, nezbyde než čekat, jestli se jeho reálné výroby dočkáme či nikoli. Podpořit tento projekt na Kickstarteru můžete i vy a to jeho předběžnou objednávkou za cenu 220 dolarů. Pokud neuspěje, peníze vám budou vráceny. Pokud Casetop sklidí úspěch a do výroby se dostane, bude na trhu posléze oficiálně nabízen za 250 amerických dolarů, tedy za necelých 5 000 Kč.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Casetop: Přeměňte váš telefon v notebook

Úterý, 14 Květen 2013 - 18:15 | Petr Bednář | Stará Motorola Lapdock se mi zdá použitelnější.
Úterý, 14 Květen 2013 - 16:40 | HKMaly | No nevim ... me pripada, ze 10 let stary pocitac...
Pondělí, 13 Květen 2013 - 13:28 | Kosac | take me to prijde divne.. navic ten telefon tam...
Pondělí, 13 Květen 2013 - 09:13 | DRK | No plnohodnotná klávesnice bych tomu rozhodně...

Zobrazit diskusi