CDR.cz - Vybráno z IT

Chevrolet-FNR - koncept elektromobilu budoucnosti jako ze sci-fi filmů

Chevrolet Fnr
Čínská odnož Chevroletu představila neobyčejný koncept elektromobilu při příležitosti desetiletého výročí existence značky v Číně.

Konceptů v automobilovém průmyslu není nikdy dost, návrháři u nich mohou popustit uzdu své fantazii nejen futuristickým designem, ale také využitím neobvyklých technologií, které zatím nepatří mezi obyčejný standard. Co si budeme povídat, někdy je na škodu, že se z pouhého konceptu nestane řadový model...

Automobilka Pan Asia Technical Automotive Center (PATAC) spadající pod General Motors na autosalonu v Šanghaji odhalila skutečný skvost mezi elektromobily, který má odhalit, jak si značka představuje unikátní vozidlo budoucnosti.

Chevrolet Fnr 1

Koncept elektromobilu Chevrolet-FNR upoutá pozornost každého svým netradičním zjevem, za který by se nestyděl ani novodobý Batman. Konstrukce ve tvaru kapsle je inspirována hmyzím světem, což mimo jiné dokazují dveře vyklápěné proti sobě připomínající křídla vážky.

Interiér vozu vypadá na první pohled stroze, ale ukrývá řadu vyspělých technologií. Palubní desce panuje velký širokoúhlý dotykový displej a vzdušná sedadla jsou z části vypletená. Přední sedadla jsou dokonce otočná o 180° proti směru jízdy, aby si cestující při zapnutém autopilotovi mohli udělat pohodlí a poklábosit s kamarády na vzadu. Auto tedy nabízí manuální i autonomní řízení, a když budete chtít, projede se s vámi i po pamětihodnostech města.

Chevrolet Fnr 2

Mezi další inovativní technologie patří nastartováni motoru naskenováním duhovky řidiče, bezdrátový systém nabíjení, pohon kol v podobě magnetických bezstředových elektromotorů, laserové osvětlení nebo senzory umístěné na střeše vozu.

Chevrolet Fnr 3

Automobilka na veletrhu představila i usedlejší model Malibu deváté generace, koncept Bolt EV a nový Chevrolet Captiva pro rok 2015. Je jasné, že Chevrolet-FNR je zatím jen pouhou vizí, nicméně výrobce tvrdí, že přibližně v roce 2030 by náklady na výrobu podobných modelů mohly klesnout tak, že by se mohly objevit v sériové výrobě.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chevrolet-FNR - koncept elektromobilu budoucnosti jako ze sci-fi filmů

Středa, 22 Duben 2015 - 16:30 | Miroslav Jasso | V Tronovi už podobné "koncepty" měli...
Středa, 22 Duben 2015 - 09:47 | Pety | Přesně tak. Stačí mrknout jednou a hned vidíte,...
Středa, 22 Duben 2015 - 09:19 | John Douberro | Ale tak pěkných renderů 3D počítačových modelů se...

Zobrazit diskusi