CDR.cz - Vybráno z IT

Chrome OS možná nalezneme v tabletech, Google vylepšuje dotykové ovládání systému

Chrome OS na tabletech - img2
S operačním systémem Chrome OS se můžeme setkat především u Chromebooků nebo na stolních počítačích, tablety jej ale prozatím nepodporují. I to by se ale mohlo v budoucnu změnit, Google prý neustále zdokonaluje jeho dotykové ovládání.

Tento operační systém postavený na linuxu je možná hudbou naší budoucnosti, kdy si vystačíme s čistě webovým rozhraním prohlížeče a s běžně používanými aplikacemi dostupnými přes internet. Chrome OS byl navržen jako desktopový systém pro notebooky či stolní počítače, které ovládáme především za pomoci myši a klávesnice, a sám Google do něj vkládá docela velké naděje. Výrobci jako je Acer, HP nebo Samsung už dali vzniknout několika Chromebookům, ale pouze jeden z nich – Chromebook Pixel – má dotykovou obrazovku.

Chrome OS na tabletech - img1

Vývojář François Beaufort ale před několika dny potvrdil, že Google neustále pracuje na vylepšení dotykového ovládání systému a zejména na virtuální klávesnici, která nabízí v poslední developerské verzi i tlačítka převzatá z hardwarové klávesnice na Chromebooku. V horním řádku kláves tak nalezneme tlačítka pro krok zpět, vpřed, obnovení stránky nebo režim celé obrazovky a stejně tak i klávesy pro ovládání jasu displeje nebo hlasitosti reproduktorů. Proč by tedy Google vylepšoval virtuální klávesnici u desktopového systému? Nejspíše právě kvůli budoucímu využití v tabletech.

Chrome OS na tabletech - img3

Kromě klávesnice pracují vývojáři naříklad na samotných dotykových gestech, mezi které nově patří i přejetí třemi prsty po obrazovce, po čemž se zobrazí náhledy všech otevřených aplikací nebo panelů v prohlížeči (funkci popisuje krátké video níže). Sám Google tuto informaci zatím nepotvrdil, podle všeho se ale můžeme těšit na přísun dotykových tabletů nebo hybridních zařízení s tímto operačním systémem a to už možná v příštím roce.

Tým vývojářů pak testuje Chrome OS na nové desce „Rambi“ s platformou Intel Bay Trail a právě i tento fakt dává jisté předpoklady k využítí systému na tabletech. Rodina Bay Trail totiž zahrnuje procesory Intel Atom, Celeron a Pentium, které můžeme už dnes najít například na hybridním notebooku ASUS Transformer Book T100 nebo na Dell Venue Pro 11. Oproti architektuře Haswell mají Bay Trail čipy sice menší výkon, jsou ale mnohem levnější – díky tomu bychom se mohli setkat také s ještě levnějšími Chromebooky, které si vystačí i s pomalejší pohonnou jednotkou.

Bay Trail

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chrome OS možná nalezneme v tabletech, Google vylepšuje dotykové ovládání systému

Žádné komentáře.