CDR.cz - Vybráno z IT

Číňané jako pokusní králíci, smartphone Xiaomi Mi4 dostane Windows 10

Microsoft Xiaomi
Microsoft věří v úspěch Windows 10 natolik, že začne s jeho testováním na čínských uživatelích. Vlajkovou loď Xiaomi Mi4 bude možné aktualizovat na nový systém Windows 10.

Nový operační systém Windows 10 od Microsoftu má být dle informací vypuštěn letos v létě. Verze pro počítače i pro mobilní telefony bude nést shodný název Windows 10 bez dodatečného odlišení slůvkem Phone. Měl by se objevit najednou ve 111 různých jazycích a to ve 190 zemích po celém světě. Jakmile dojde k vypuštění, majitelé stávajících telefonů Lumia s Windows Phone 8.1 si budou moci zdarma novou verzi nainstalovat po dobu jednoho roku.

Firma Microsoft má už nyní s novou platformou velké plány, neboť začala spolupracovat s čínskou společností Xiaomi, jejíž uživatelům smartphonu Xiaomi Mi4 chce systém zpřístupnit. Xiaomi doposud nabízela mobilní telefony pouze se svým operačním systémem založeným na Androidu.

Xiaomi Mi 4 Windows Compressor

Možný vzhled smartphonu Xiaomi Mi4 s Windowsem

Čínským zákazníkům bude připraven speciální ROM, díky němuž budou moci přejít na Windows 10 Technical Preview a začít využívat jeho uživatelské prostředí. ROM je zcela funkční s aplikacemi Microsoftu pro Android a nechybí ani podpora doplňkových služeb Microsoftu.

Flashování operačního systému přes alternativní ROM není žádná novinka. Majitelé vybraných Android zařízení si mohou stejným způsobem vyzkoušet i jiné platformy, například Ubuntu nebo Firefox OS.

Cílem Microsoftu je v tomto experimentu zjistit, zda se Windows 10 může zalíbit zákazníkům, kteří pracují pouze s Androidem. Pokud by se prvotní fáze Microsoftu podařila dle předpokladů, brzy by se mohl nový Windows uvolnit také pro další smartphony.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Číňané jako pokusní králíci, smartphone Xiaomi Mi4 dostane Windows 10

Neděle, 29 Březen 2015 - 12:13 | int | Kdyz nevis o co jde, zdrz se laskave...
Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 14:18 | BTJ | Kdyby mel dve simky a stal pulku, tak bych mozna...

Zobrazit diskusi