CDR.cz - Vybráno z IT

Čínský vyhledávač Baidu pracuje na konkurentovi Google Glass

baiduCOM
Žádný produkt dlouho nezůstane osamocen. Jakmile se vyrojily první zprávy o připravovaných chytrých hodinkách Applu, začaly se přidávat další firmy. Stejný osud zřejmě čeká také chytré brýle Google Glass.

Společnost Baidu, která v Číně provozuje největší vyhledávač Baidu.com, vyvíjí vlastní prototyp digitálních brýlí. Jejich funkčnost bude podobná jako u chytrých brýlí Google Glass. Brýle budou využívat vyhledávač Baidu ke zjišťování informací, hledání obrázků a rozpoznávání obličejů. Na internetu se objevila první fotografie, na nichž mají být právě testované brýle.

baidueye

Mluvčí Baidu Kaiser Kuo sdělil veřejnosti, že projekt s interním označením Baidu Eye je v současnosti testován a není jisté, zda se bude někdy prodávat. Brýle údajně mají LCD displej, pracují pomocí hlasových příkazů a mohou pořizovat fotografie. Podle serveru Tech in Asia společnost Qualcomm pro Baidu vyrábí baterii, která by brýlím umožnila pracovat přes dvanáct hodin.

"To, co děláte s vaším fotoaparátem, například když vyfotíte celebritu a pak v naší databázi porovnáváte, jestli se obličeje shodují, to samé můžete udělat s přenositelným vizuálním zařízením," řekl Kuo a dodává: "Ještě jsme se nerozhodli, zda brýle uvolníme do prodeje, ale experimentujeme s každým druhem technologie, který nějak souvisí s vyhledáváním." Brýle Google Glass by se měly začít prodávat na konci roku za cenu nepřevyšující 1500 dolarů, snad nebudou jediné svého druhu.

Vyhledávač Baidu má v Číně výsadní postavení a dokáže se prosadit, i když přijde na soudní spory. Soud nedávno odmítl žalobu, v níž skupina prodemokratických aktivistů po společnosti požadovala náhradu ve výši 16 milionů dolarů za cenzurování obsahu americkým občanům.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čínský vyhledávač Baidu pracuje na konkurentovi Google Glass

Pátek, 5 Duben 2013 - 16:09 | Tom27 | to radsi bryle co budou filtrovat 1% politicky...
Pátek, 5 Duben 2013 - 07:18 | pimprlak koloman | Myslis ze tu zijes v slobodnej krajine? Uz davno...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 16:06 | HKMaly | Whoa. Bryle, ve kterych neuvidite tanky na...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 13:18 | BTJ | Neni nic lepsiho nez google glass do totalitniho...

Zobrazit diskusi