CDR.cz - Vybráno z IT

Co bude s vašimi daty po smrti? Nastavte si Google Správce neaktivních účtů

google hrob
Google zpřístupnil veřejnosti novou službu, s jejíž pomocí si určíte, co se stane s účtem po vaší smrti. I když je to možná trochu morbidní a nechceme rozhodně malovat čerta na zeď, je dobré vědět, že tato možnost existuje.

Na druhou stranu lze službu chápat i jako prostředek pro odstranění všech vašich dat (u Google) v případě dlouhodobé neaktivity. I když zase pokud se rozhodnete služby Google opustit a přejít například ke konkurenci, nemusíte s odstraněním vašich dat podstupovat tuto "ceremonii", přímo v Google profilu je možnost pro okamžité a rychlé smazání všech vašich nastavení a profilů.

Nový nástroj se jmenuje Správce neaktivních účtů (Inactive Account Manager) a najdete jej v nastavení uživatelského účtu Google pod volbou Správa účtů.

Google správce neaktivních účtů

Po kliknutí na odkaz se vám objeví úvodní obrazovka funkce. Ve stručném přehledu vidíte, že si můžete nastavit dobu neaktivity a telefonní číslo, které bude o této situaci informováno, dále důvěryhodné kontakty nebo za zvolených podmínek můžete svůj účet úplně smazat.

Google správce neaktivních účtů menu

1) Upozornění

Správce neaktivních účtů v prvním kroku nastavení požaduje telefonní číslo. Na něj budou chodit před uplynutím časového limitu upozornění, než se provede jakákoliv akce. Stačí napsat číslo a po zadání ověřovacího kódu, který přijde na mobil, máte hotovo. Alternativní možností je zadání odlišné e-mailové adresy.

Google správce neaktivních účtů upozornění

2) Časový limit

Zvolte si dobu vaší neaktivity od posledního přihlášení. Po uplynutí této doby bude váš účet považován za neaktivní. Vybírat lze z možností 3 měsíce, 6 měsíců, 9 měsíců nebo 1 rok. Před koncem této lhůty vám Google samozřejmě zašle upozornění.

Google správce neaktivních účtů čas

3) Informování kontaktů a sdílení dat

K vašemu účtu si můžete přidat až deset lidí, kterým se odešle oznámení v případě, že váš účet přestane být aktivní. Kontakt nastavíte zadáním e-mailové adresy nebo jména. U každého jednotlivce můžete povolit i možnost sdílení vašich dat ze služeb +1, Blogger, Disk, Google+ Kruhy, Kontakty, Latitude, Mail, Profil, Reader, Stránky, Stream služby Google+, Voice, Webová alba Picasa a YouTube. Důvěryhodný kontakt bude moci stahovat data po dobu 3 měsíců, pak přístup ztratí.

Google správce neaktivních účtů sdílení

V tomto kroku si můžete rovněž nastavit text automatické odpovědi na příchozí e-maily, která se bude odesílat, jakmile začnete být neaktivní.

4) Smazání účtu

V posledním kroku je možné nastavit kompletní smazání účtu. Pokud máte zájem, Google smaže váš účet včetně přidružených dat, jakmile budou dokončeny všechny požadované akce.

Google správce neaktivních účtů smazání

Správce neaktivních účtů je v tuto chvíli stále deaktivován, dokud nastavení nepotvrdíte tlačítkem Aktivovat. Pamatujte si, že správce je možné aktivovat jen při splnění kroků 1-3, krok 4 je volitelný.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co bude s vašimi daty po smrti? Nastavte si Google Správce neaktivních účtů

Úterý, 16 Duben 2013 - 16:07 | HKMaly | Souhlasim. Taky bych chtel delsi interval. Zase...
Úterý, 16 Duben 2013 - 11:39 | mikeczcom | čovek si tak pro srandu odjede na cesty někam do...

Zobrazit diskusi