CDR.cz - Vybráno z IT

Dobývání Marsu pokračuje: Poslední snímek Ingenuity odhalil poškozenou vrtuli

Zdroj: Shutterstock

Průzkum vesmírné agentury NASA na Marsu pomocí roveru Perseverance a vrtulníku Ingenuity fascinuje svět. Přestože se Ingenuity setkala s komunikačními potížemi, její mise poskytla důležité poznatky pro budoucnost průzkumu Marsu.

Mars fascinuje lidstvo již po mnoho let. Nejenom Elon Musk, ale také NASA aktivně zkoumají tamní povrch a podmínky, protože je zřejmé, že pro budoucnost lidstva je klíčové využít všechny dostupné zdroje na této planetě. Nedávno NASA vyslala svůj rover včetně vrtulníku Ingenuity s cílem průzkumu terénu.

Ingenuity měla za úkol ověřit, zda je možné na Marsu létat, ačkoli vývojáři původně předpokládali jen několik krátkých letů. Překvapivě Ingenuity předčila očekávání a bez problémů létala na Marsu. Avšak 6. ledna došlo k prvnímu problému, když Ingenuity vzlétla do výšky 12 metrů a po 35 sekundách letu ztratila spojení.

Zdroj: Shutterstock

NASA obnovila spojení s Ingenuity 20. ledna, ale kvůli poškozené čepeli NASA ukončila lety vrtulníku. Tato událost ukončila pozoruhodnou misi, během které Ingenuity předčila veškerá očekávání. Během tiskové konference o konci mise NASA uvedla, že přesné příčiny posledních dvou letů Ingenuity nejsou známy, ale díky roveru Perseverance, který Ingenuity přivezl na Mars a pomohl s komunikací, získali inženýři důležité informace.

Perseverance se nyní vzdaluje od Ingenuity a hledá další vědecky zajímavé oblasti. Při odchodu se však naposledy podíval zpět na vrtulník a zaznamenal snímky ukazující, že jedna čepel rotoru byla zcela zlomená. Tyto nové snímky poskytnou inženýrům důležité informace pro budoucí konstrukce létajících vozidel na Marsu a dalších planetách.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Dobývání Marsu pokračuje: Poslední snímek Ingenuity odhalil poškozenou vrtuli

Středa, 28 Únor 2024 - 12:07 | marder | Machale !, spadlo to ti to. Asi vitr...

Zobrazit diskusi