CDR.cz - Vybráno z IT

Emulátory Xboxu a Xboxu360. Jak to s nimi momentálně vypadá?

Emulateperex
I PC hráči si budou moci zahrát různé exkluzivity z herních konzolí původního Xboxu a Xboxu 360 na svých nabušených PC. Emulace v tomto směru postupuje pomalými kroky kupředu.

Pamatujete si ještě úplně první Xbox, tedy konzoli společnosti Microsoft vydanou v USA v roce 2001? Je to až k nevíře, ale za dobu déle než 15 let od vydání konzole ještě nikdo nebyl schopný naprogramovat pro většinu videoher funkční emulátor této herní konzole.

Pokusy tady v minulosti nějaké samozřejmě byly, ty ale skončily víceméně neúspěchem. Hlavním tahounem vývoje emulátoru konzole bylo hrát hru Halo na PC. To se ale změnilo, když hra Halo byla oficiálně portnuta na PC. Momentálně asi nejnadějnějším projektem, ke kterému se upírají zraky uživatelů zajímající se o emulaci původní Xbox konzole, je projekt XQEMU.

Na emulátoru XQEMU jde v současnosti spustit už množství her určených pro konzoli Xbox, ale emulátor se zatím potýká s rychlostí, respektive pomalostí přehrávaných titulů. Bohužel zatím ani na těch nejsilnějších strojích společnosti Intel nebo AMD nejde u naprosté většiny videoher dosáhnout rychlosti alespoň 25 až 30 fps. Většina videoher dosahuje zatím snímkové rychlosti hluboko pod 20 fps. Dále emulátoru chybí podpora zvuku.

Jak to momentálně s tímto emulátorem vypadá, můžete shlédnout na několika videích z YT kanálu John GodGames věnujícího se emulaci. Emulace probíhala na stroji s procesorem Intel Core i7 6700K taktovaném na 4.60 Ghz, 32 GB DDR4 RAM a grafice GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB. OS byl přítomen Windows 10 64bit. 

A jak je na tom emulátor Xboxu 360 Xenia? Na něm už jsou hratelné různé hry, bohužel ale většinu videoher trápí grafické glitche a hry nejdou dohrát až do konce. Vývojáře tohoto projektu tedy ještě čeká hodně práce. 

Pokud budeme optimističtí, tak projekty XQEMU a Xenia čeká ještě několik let vývoje, než dojdou do fáze, ve které jsou dnes už skoro bezproblémové emulátory PCSX2 (emulátor PS2) nebo Dolphin (emulátor Wii). Bude záležet samozřejmě i na tom, kam se posune PC hardware dejme tomu za 5 let.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Emulátory Xboxu a Xboxu360. Jak to s nimi momentálně vypadá?

Žádné komentáře.