CDR.cz - Vybráno z IT

Exšéf Opery má vlastní webový prohlížeč Vivaldi

Vivaldi Prohlizec
Internetový prohlížeč Vivaldi začíná tam, kde skončila Opera. Pokročilý nástroj se představuje v první testovací verzi.

Programátoři John Stephenson Von Tetzchner a Geir Ivarsøy začali v roce 1994 společně pracovat na inovativním webovém prohlížeči pro norského operátora Telenor. O rok později se osamostatnili a založili firmu Opera Software, pod níž vydali první veřejnou verzi prohlížeče Opera. Prohlížeč byl ve své době moderním počinem, který nabízel spoustu jedinečných funkcí především pro pokročilejší uživatele.

Vivaldi Screenshot Tabs

Tak šel čas a vše klapalo, dokud původní vývojáři z firmy neodešli. Ivarsøy zemřel v roce 2006 na rakovinu a Tetzchner odešel sám v roce 2011. Opera později získala nové jádro a původní záměr složitějšího prohlížeče se vypařil jako pára nad hrncem. Nyní bývalý ředitel společnosti Opera John S. Von Tetzchner vydal první testovací verzi nového internetového prohlížeče, který má navázat na původní filozofii Opery.

Prohlížeč Vivaldi využívá Chromium a vykreslovací jádro Blink stejně jako Chrome nebo Opera. Vivaldi se zaměřuje především na pokročilé funkce a jednoduché uživatelské rozhraní, což se mu docela povedlo. Vzhled je strohý, ale praktický, a v nastavení najdete pár vymožeností. Za zmínku stojí možnost definování vlastních klávesových zkratek nebo způsob procházení panelů po stisku Ctrl+Tab.

Vivaldi NastaveniVivaldi Zkratky

Užitečné jsou taktéž poznámky nebo funkce Speed Dial pro shlukování otevřených panelů. Produkt samozřejmě ještě není finální, jedná se pouze o náhledovou verzi. Mnoho funkcí bude ještě doplněno (e-mailový klient, synchronizace, doplňky, lepší ovládání), přičemž tvůrci chtějí zohlednit i požadavky ze strany uživatelů.

Testovací verzi 1.0.83.38 najdete ke stažení zdarma na stránkách Vivaldi.com. Aplikace je sice v češtině, ale není kompletně přeložena.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Exšéf Opery má vlastní webový prohlížeč Vivaldi

Středa, 28 Leden 2015 - 17:30 | Behemot | Pro mě je jednou z nutných podmínek jiné jádro....
Středa, 28 Leden 2015 - 16:00 | Asuan | ono to není o dalším skinu pro Chromium, ale...
Středa, 28 Leden 2015 - 15:20 | Behemot | Další skin pro chromáka, no, dál netřeba psát…...

Zobrazit diskusi